Un dels aspectes en què començarà la recerca és el de la participació de les Brigades Internacionals a la Batalla, en concret, sobre la XIV Brigada mixta La Marsellaise, que va tenir un paper cabdal en les primeres hores del conflicte. Actualment, encara hi ha molt poca informació sobre com els seus membres van acceptar fer d'esquer per distreure el gruix de l'atac franquista, permetent així que, en altres zones, l'Exèrcit Popular de la República (EPR) pogués creuar el riu sense entrebancs.
Per fer les investigacions, la URV està explorant noves fonts de finançament, tant d'administracions públiques com d'empreses privades.
L'equip el formen, per part de la URV, el catedràtic d'Història Contemporània Josep Sánchez Cervelló (coordinador de l'equip), i el professor Xavier Moreno, tots dos del Departament d'Història i Història de l'Art; el catedràtic de Ciència Política i de l'Administració Alberto Reig, i els joves investigadors Xavier Tolosana, Josep Sauro, Robert Zepeda, Xavier Royes i Àlex Cervelló. També són membres de l'equip els professors de secundària Carles Lleixà i Marc March.
D'entre les institucions, en formen part el Centre d'Estudis Planers (Santa Bàrbara), l'Associació Amics de l'Ebre (Tortosa), el Centre d'Estudis d'Investigació Històrica del Baix Maestrat (la Sénia), el Centre de Documentació de la Batalla de l'Ebre (Corbera d'Ebre), l'Associació Lo riu de la Fatarella, i l'Associació Internacional Terra de Fraternitat. Aquesta última agrupa els descendents dels membres de les brigades internacionals, amb seu a París, Viena, Londres i Berlin.