La XVIII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre abordarà el món mariner des de diferents vessants

Enguany se celebrarà el dissabte 11 de desembre al Museu de la Mar de l'Ebre de la Ràpita

Publicat el 12 de novembre de 2021 a les 10:53
Actualitzat el 12 de novembre de 2021 a les 11:10
Les Jornades d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que se celebren de forma itinerant i anual des de l’any 2000, arriben a la 18a edició i este 2021 se celebren a la comarca del Montsià, concretament al Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita, el dissabte 11 de desembre. Està organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Ràpita.
 
Enguany la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, amb el títol “El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes”, té per objectiu la difusió de diferents aspectes que giren a l’entorn del món mariner en el sentit ampli del terme (construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes), a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així, la Jornada farà recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències individuals i col·lectives, d’arreu del territori i de les zones confrontants.
 
La Jornada comptarà al matí amb la conferència “El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita” a càrrec d’Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG. Seguidament, es presentaran les comunicacions: “L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec d’Antoni Cartes Reverté, de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre; “El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello”, a càrrec de M. Carme Queralt Tomás, de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, i “Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Joan Pujol Pedret, de l’Associació La Riuada, de Móra d’Ebre.
 
A la tarda es realitzaran les comunicacions: “Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’Almadrava Cap de Terme”, a càrrec de Marc Soler Piquer, periodista i escriptor, i “Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars”, a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc, de l’Associació Amics de Nonasp.
 
La Jornada també inclou dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició “Dones de mar. Sal a les venes”, a la sala d’exposicions del Museu de la Mar de l’Ebre.
 
La Jornada està oberta al públic, i atorga certificat d’assistència en el cas de sol·licitar-lo. La inscripció serà en línia i es podrà fer a la web del Museu de les Terres de l'Ebre
 
Per ampliar la informació de la Jornada, consulteu el web: etnologia.tte.cat