L'Ajuntament de Deltebre reclama 2.130 euros a una dona de 72 anys que serà desnonada

El consistori entén la subhasta de sa casa com una compraventa i li reclama els diners en concepte de plusvàlua | El Govern local es compromet a estudiar el cas

Publicat el 17 de febrer de 2014 a les 13:08
La roda de premsa s'ha fet davant l'Ajuntament de Deltebre Foto: Cedida

El novembre passat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de ls Terres de l'Ebre informava que s’havia aturat, per via judicial, el desnonament de Montse, una dona de 72 anys resident a Deltebre, amb la suspensió del procediment d’execució forçosa i en particular del llançament, fins el 15 de maig de 2015.

Montse, amb una néta acollida al seu càrrec, era avaladora d’una altra hipoteca. Degut a l’execució d’esta hipoteca, ella ha perdut el seu habitatge habitual. Bankia li va subhastar la seua casa per tal d’eixugar el deute i, posteriorment, va executar l’ordre de llançament. Ara, l'Ajuntament li reclama 2.130 euros en concepte de plusvàlua.

"Al subhastar-li la casa, l’Ajuntament de Deltebre ho entén com una compravenda i li reclamen 2130,48€ de plusvàlua, com si l’hagués venut", denuncia la PAH. La plusvàlua és l’impost de l’increment del valor dels terrenys urbans, però la PAH defensa que "en este tipus de casos no se li hauria de dir plusvàlua, sinó menysvàlua. Recordem que les persones afectades han perdut la seua casa i, evidentment, no obtenen cap benefici. Aquí els únics que n’obtenen són els bancs i les administracions", han manifestat en una roda de premsa este matí davant l'Ajuntament de Deltebre.

Esta família es va poder acollir a l'article 1 de la Llei 1/2013 de 14 de maig, que preveu la suspensió immediata i per un termini de dos anys dels desnonaments de les famílies que es troben en una situació d’especial risc d’exclusió. Esta mesura, amb caràcter excepcional i temporal, afecta a qualsevol procés judicial d’execució hipotecària o venda extrajudicial pel qual s’adjudique al creditor l’habitatge habitual de persones pertanyents a determinats col·lectius. En estos casos, la Llei, sense alterar el procediment d’execució hipotecària, impedeix que es procedisca al llançament que culminaria amb el desallotjament de les persones. Fins el 15 de maig de 2015 la família no haurà de pagar res però, a partir d’este dia, les podran desnonar sense previ avís si abans no s’arriba a un acord amb Bankia.

La PAH denuncia "la poca col·laboració i sensibilitat de l’Ajuntament" davant "la situació de vulnerabilitat en que es troba Montse i la seua família" i ha exigit "solucions reals i imminents". A més, recorda que "com a societat, no podem permetre’ns el ritme d’execucions hipotecàries i desnonaments que s’està donant ni esta vulneració sistemàtica de drets humans".  "Els ajuntaments i les administracions poden fer molt més del que estan fent fins ara i haurien de ser conscients que, cobrant estes plusvàlues, porten a les famílies a la ruïna total i a verdaderes situacions d’exclusió social", lamenten.

Per la seua banda, l'equip de Govern de Deltebre (ERC-PSC) ja ha avançat que portarà el cas a la junta de govern local que se celebrarà demà dimarts per estudiar el cas de Montse. Tot i això, recorden que en casos d'execució hipotecària, la llei exigeix el pagament de la plusvàlua, no com passa en els casos de dació en pagament.