
El sequer s'ubicarà al port pesquer per mostrar la sega tradicional. Foto: Ajuntament de l'Ampolla
L’Ampolla ho té tot a punt per celebrar avui la popular Festa de la Sega, que a més dona obertura a les Jornade Gastronòmiques de l’Arròs, en les que hi prenen part 13 restaurants del municipi. La festa comença avui a les 11’00 hores al port pesquer, que es transforma en un sequer per mostrar als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat, fins al moment de l’ensacat.
Este procés s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades. Antigament es transportaven amb el tiràs (mena de trineu per a transportar les garbes d’arròs per l’arrossal), a continuació es desfan les garbes d’arròs i es mesclen amb palla i s’iniciarà el procés de trillar l’arròs (separar el gra d’arròs de la palla. En ete cas es mostraran dos maneres de trillar l’arròs: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (mena de rodillo circular amb claus que era arrastrat per l’animal). Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla (despallar) amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, es separa les restes de palla més petita i la pols del gra.
A continuació s’inicia el procés d’assecat (s’amuntegava l’arròs i posteriorment s’anaven fent rieres amb els peus per a estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequés), un cop estes s’assecava al sol (de cara a la nit es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada). Un cop sec l’arròs, es netejava per últim cop el gra d’arròs, per a la qual cosa s’utilitzava la criba que a més servia per a classificar l’arròs. Un cop fet això l’arròs ja estava preparat per l’ensacat.
Avui també es durà a terme a partir de les 12:00h una degustació de diversos tipus d’arròs cuinats pels restauradors, i també es podran degustar postres i productes elaborats amb arròs.
Al llarg de la festa es podrà gaudir de la música tradicional de rondalla i la jota.
Esta festa dona obertura a les XVI Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, que tindran lloc entre el 20 de setembre al 4 d’octubre, amb 13 restaurants que presentaran diversos menús al preu comú de 25€. Els restaurant adherits a les jornades són: Azara, Botavara, Can Piñana, Casa David, Casa Llambrich - Juani, Club Nàutic – Casa Montero, El Pescador, Del Mar- Flamingo, La Roca Plana, Lo Goleró , Perales, Rafa i Sol.