
L'alcalde i alguns regidors han presentat avui l'actuació. Foto: Ajuntament de Tortosa
L'Ajuntament de Tortosa està restaurant l'antic brollador de l'Esperança, l'aigua del qual va convertir el Balneari d'en Porcar en un referent per les seues propietats mineromedicinals durant el segle XIX i principis del XX. L'actuació consistix en recuperar tot l'espai que conforma l'aiguaneix, les escales d'accés, la gruta i les fonts. Esta intervenció, junt a la que s'està fent a la muralla (s.XIV) per fer-la visitable, pretén potenciar turísticament tot l'entorn dels Jardins del Príncep, segons destaca l'Ajuntament en una nota de premsa.
L'execució de les obres va a càrrec de Construccions Miquel Pla, a qui s'han adjudicat per 23.577 euros. La direcció d'obra ha estat de Felip Carles, de l'empresa urbanística municipal GUMTSA. El finançament ha anat a càrrec del Pla de Foment Turístic.
El cap de setmana del 21 i 22 de març, l'Ajuntament farà dos jornades de portes obertes perquè tothom puga visitar gratuïtament les noves actuacions als Jardins del Príncep, essencialment la recuperació del brollador de l'Esperança i l'accés a la muralla del segle XIV.
El balneari del Porcar
L’antic Balneari d’en Porcar té els seus orígens en el primer terç del segle XIX, quan Jaume Tió i Noé va construir les primeres instal·lacions destinades a usos higiènics. El balneari, però, deu el seu nom a un propietari posterior: Manuel Porcar i Tió, qui el 1883 va ampliar les instal·lacions animat pels bons resultats de les anàlisis de les seues aigües, que van descobrir que tenien unes excel·lents propietats medicinals. Concretament, eren aigües bicarbonatades ferruguinoses, indicades per al tractament del reuma i l'anèmia, entre altres patologies. El balneari d'en Porcar es va complementar amb un teatre, construït tot just on avui hi ha la pista poliesportiva de Remolins. L'alta societat de l'època va convertir este espai en un referent de l'oci i la salut a la ciutat. Tot el recinte, documentat en època medieval com a propietat del convent de Santa Clara, fou ocupat per les religioses salesianes durant bona part del segle XX i, finalment, adquirit per l’Ajuntament de Tortosa l’any 1970. L'any 1989, l’Ajuntament aprovà la proposta de la Fundació José Celma Prieto de fer un museu d’escultures de Santiago de Santiago als jardins romàntics de l’antic balneari, que va inaugurar l'any 1991 el llavors Príncep Felip.