Els vasets d'arròs cuinat representen un terç del mercat global d'arròs actualment. Nomen Foods ha estat més de quatre anys desplegant el projecte per entrar en este segment. L'ha liderat el departament I+D i este mes d'abril es desplegarà. La gamma de vasets d'arròs Nomen 'Qualitat 1 Minut' es presentarà oficialment a la fira Alimentària i, a mitjans de mes, entrarà ja als lineals comercials, on ja tenen demanda.
Nomen ha treballat amb el Centre de Tecnologia Alimentària de Navarra, on s'han fet investigacions, proves i tastos, i també amb el conglomerat de companyies murcianes que tenen patentat el sistema 'Open bag', que els han ajudat a trobar l'envàs sostenible –és de vidre i reutilitzable- que requeria el producte.
El got de vidre on es cuina permet que el procediment siga "més eficient" això com allargar la data de caducitat. "Amb menys energia, som més productius i el producte manté millor el sabor i els valors nutricionals", ha explicat Raül Carles, director corporatiu i responsable d'I+D de Nomen Foods. "Organolèpticament és excel·lent", ha afegit.
Nomen Foods també ha aconseguit que, excepte el basmati que no es produïx al Delta, tot l'arròs dels vasets siga del territori. S'ha apostat un arròs rodó perlat, per la varietat JSendra, la més habitual al delta de l'Ebre, i per al qual ha estat més difícil aconseguir el punt de cocció i producció perfecte perquè és menys cristal·lí i més glutinós que les varietats que se solen usar en els vasets d'arròs cuinat.

Vasets d'arròs cuinat Nomen 'Qualitat 1 Minut' amb un d'ells que obren unes mans Foto: Jordi Marsal/ ACN
La gamma de vasets d'arròs cuinats suposa "un pas endavant" per a Arrossaires del Delta i Nomen Foods, marca que van comprar el 2012. Carles ha remarcat que la traçabilitat de l'arròs dels vasets està controlada per Nomen, des que es sembra fins que s'envasa al buit. "Durant 80 anys hem elaborat i cultivat arròs sec i ara passem a elaborar arrossos cuits. Hem passat d'assecar l'arròs a posar-li aigua", ha dit el director corporatiu de Nomen Foods. "Hem après a coure menjar i tot i que és tot molt nou, ens hem acompanyat dels millors per posar en marxa la planta agroalimentària", ha afegit.
La nova planta, ja està en marxa a les instal·lacions de la carretera de Deltebre a Camarles. Té 1.700 metres quadrats i capacitat per produir 10 milions d'unitats cada any. Si la demanda creix, la producció es pot doblar fins als 20 milions d'unitats. També s'enllestix la instal·lació de plaques fotovoltaiques al sostre de la nau per produir amb energia verda. La que no produïsquen les plaques solars es comprarà, com ja fan des de fa cinc anys en estes instal·lacions.
Nomen Foods prepara novetats en esta gamma de productes per a este estiu i per a principis de l'any que ve. "Estan relacionades amb els coneguts com a 'superaliments', productes per a la salut de les persones, i amb l'arròs. Creiem que tindran molt bona acollida entre els consumidors", ha avançat Carles. Nomen Foods produïx 40 milions de quilos d'arròs cada any, un terç del qual es fa al delta de l'Ebre. El 70% de l'arròs sec envasat ja es presenta en envasos de paper.