L'arxiver i historiador Jesús Massip, distingit amb la Creu de Sant Jordi

L'arxiver, historiador i poeta és una de les 27 personalitats que reben la distinció, per la seua dedicació a la cultura des dels anys més difícils

Publicat el 14 d’abril de 2015 a les 15:53
Actualitzat el 14 d’abril de 2015 a les 20:36
L’arxiver, historiador i poeta ebrenc Jesús Massip i Fonollosa ha estat guardonat enguany amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. Així ho ha aprovat este matí el Govern de la Generalitat, que ha decidit distingir 27 personalitat i 15 entitats d’arreu de Catalunya, entre les quals hi ha també les actrius Emma Vilarasau, Mercè Sampietro, l'actor Joan Pera, el vicepresident del Barça i de la Banca Rotschild, Carles Vilarrubí o l'empresa de làctics Cadí. La Creu de Sant Jordi condecora les persones i entitats per serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, o més generalment, en el pla cívic i cultural.

Massip, nascut a Roquetes l’any 1927, rep així un reconeixement que, segons ha destacat el Govern, distingix “la seva dedicació a la cultura des dels anys més difícils”. El guardó també se li ha concedit perquè “ha sabut projectar al conjunt de Catalunya la singularitat cultural de les Terres de l’Ebre”. Doctor en dret, va ser director del Museu-Arxiu de Tortosa des del 6 de juny de 1960 i fins al 1992, i de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, també de Tortosa, a més d’autor d’un seguit de treballs bibliogràfics tant de caràcter històric com potètic, com Llibre d’hores (1988) i Cendra vivent (2002). És membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Amb Gerard Vergés, va fundar la revista literària Geminis (1952-1962).

La resta de personalitats que rebran el guardó en l’edició d’enguany són:

Jordi Aguadé i Clos. Ceramista; Josep Miquel Aixalà i Martí. Realitzador de publicitat i editor de cinema i vídeo; Josep Maria Aragonès i Rebollar. Sacerdot; Peter Bush. Traductor i professor de traducció literària; Maria Teresa Cabré i Castellví. Lingüista i filòloga; Ramon Coll i Huguet. Concertista i catedràtic de piano; Manuel Antoni Condeminas Hughes. Empresari i diplomàtic; Lluís Coromina Isern. Empresari i filantrop; Llibert Cuatrecasas i Membrado. Advocat, economista i polític; Joan de Muga Dòria. Galerista i editor; Eudald Maideu i Puig. Metge i promotor cultural; Vicenta Pallarès i Castelló. Activista cultural i cívica; Lluís Pasqual i Sánchez. Director de teatre i d’òpera; Joan Pera. Actor de teatre, cinema i televisió; Carme Pinós i Desplat. Arquitecta, urbanista i interiorista; Agustí Pons i Mir. Periodista i escriptor; Philippe Saman. Director de la Cambra de Comerç i Indústria Francesa de Barcelona; Mercè Sampietro i Marro. Actriu; Llorenç Sànchez i Vilanova. Escriptor i activista; Anna Soler-Pont. Agent literària, productora audiovisual i escriptora; Carles Vallbona i Calbó. Metge; Emma Vilarasau Tomàs. Actriu; Miquel Vilardell i Tarrés. Metge; Carles Vilarrubí i Carrió. Empresari.
A títol pòstum: Jacint Mora i Obrador; Francesc Xavier Vilamala i Vilà. Forner.

Les 15 entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi són:
Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé de les Roquetes, Alter Mútua de Previsió Social dels Advocats de Catalunya a Quota Fixa, ASPASIM, Associació Egueiro, Cadí Societat Cooperativa Catalana Limitada, Casa Pairal Fundació Privada, Castells i Planas de Cardedeu, Comunitat de Monges Benedictines del Monestir de Sant Daniel de Girona, Confraria de Mestres Fusters i Gremi de Fusters, Ebenistes i Similars de Barcelona, Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, Fundació Privada Vallès Oriental, Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), Hospital del Mar i Teatre Romea.