L'Audiència Nacional anul·la en part la tramitació del gasoducte terrestre del Castor

Publicat el 30 de juliol de 2013 a les 14:03

Río Cenia, afectada pel pas del gasoducte sobre els seus terrenys, defensa que la infraestructura projectada travessa espais d'interès natural, com la llera del riu Sénia, i que, en superar els 10 km de longitud i un diàmetre superior a 800 mil·límetres, el projecte està obligat a sotmetre's als estudis d'impacte ambiental segons les normatives vigents.

Enagás, per la seua banda, ha al·legat que, en transcórrer sobre dos comunitats autònomes diferents, el gasoducte no estava obligat a sotmetre's a l'estudi, emparant-se en la normativa valenciana. L'Audiència ha considerat, però, que este projecte "té un caràcter unitari i el seu tractament tècnic i jurídic no és susceptible de fragmentació", segons es desprèn de la sentència a la qual ha tingut accés aguaita.cat. Així doncs, l'Audiència considera que el projecte s'hauria d'haver sotmès a l'avaluació d'impacte ambiental, "la qual cosa comporta l'anul·lació de la resolució recorreguda".

Què pot comportar, això? D'entrada, ara que el Castor ha començat a acumular gas, sembla difícil que puga dificultar la continuïtat del projecte però, segons ha apuntat la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, "en els casos en què es demostra que una llicència s'ha donat malament i el projecte, malgrat tot, tira avant, els veïns afectats per les expropiacions poden reclamar indemnitzacions més grans", segons ha explicat a aguaita.cat un dels seus portaveus, Evelio montfort. Per aconseguir-ho, Rio Cénia hauria de demanar l'anul·lació de tot el procés administratiu, un extrem que la Plataforma considera "provable", i més tenint en compte que esta empresa ha presentat més d'una desena de recursos contra el Castor.

Ara, l'Estat i les parts codemandades, Enagás, com a promotora del gasoducte terrestre, i Escal UGS, societat promotora del magatzem, poden presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. La Plataforma, però, ja ha avançat que informarà els propietaris afectats pel pas del gasoducte. "Ells han de saber el que poden exigir", ha afegit Monfort.

Refinançament del projecte

D'altra banda, també s'ha sabut que ACS, el grup constructor i de serveis de Florentino Pérez que controla el 66 % del projecte Castor, serà pioner en l'ocupació dels bons projecte. ACS ha estrenat els 'project bond', les emissions de bons associats a un projecte d'infraestructures que s'emeten amb garantia del Banc Europeu d'Inversions (BEI), amb una col·locació per import de 1.400 milions d'euros vinculats al magatzem de gas natural Castor.

Amb esta emissió, els promotors del projecte Castor, controlat al 66 % per ACS, substituïxen el finançament a set anys que havien sol·licitat a un sindicat de 19 bancs internacionals.