L'efecte crida per a la Via a l'Ebre atapeïx restaurants i desborda dinars populars

Publicat el 05 de setembre de 2013 a les 17:04

Però l'efecte crida no només està servint per omplir tots els trams ebrencs, sinó que també ha provocat uns efectes col·laterals sobre el territori que esdevenen, de repent, una oportunitat turística i econòmica única.

Al Perelló, on comença el recorregut d'este reportatge, "s'han omplert tots els trams en els últims dos dies", assegura Cid. Hi ha 8.500 persones inscrites, però l'organització calcula que se poden superar les 11.000. Els restaurants ja estan plens i fins i tot s'ha organitzat una paella popular per a 1.000 persones que ha esgotat tots els tiquets. Al Restaurant Censals, per exemple, ja fa dies que s'han omplert les 300 cadires disponibles. Aquí han fet un menú de 20 euros i també a la carta. "Podríem agafar més gent però preferim no fer-ho, per no col·lapsar la cuina. També hi ha gent que ens ha demanat per dinar a les 6 de la tarda, després de la Via. Serà un dia important, difícil per als restauradors, però a la vegada una bona oportunitat per al territori", remarca Noelia Felicidad.

Cap al nord, a la població veïna de l'Ametlla de Mar encara fan recompte, però els seus 14 km de Via ja són plens. Només en un d'estos trams, el que lliga Tres Cales i Hospitalet, hi haurà 4.500 persones vingudes de terres lleidatanes. Per rebre la flota de busos s'habilitarà el polígon industrial, l'antiga N340 que va al Perelló i també el circuit de Calafat cedix els seus terrenys com a zona d'aparcament. Els restaurants són plens a vessar des de ja fa dies, i fins i tot hi ha hagut una trucada per col·locar 170 persones, "però ja ha estat impossible", indiquen des de l'ANC local.

"No hi haurà hagut un dia en què tanta gent de la resta de Catalunya vinga de cop a les Terres de l'Ebre", expressa per la seua banda l'alcalde de l'Ampolla, Paco Arasa. "Això és històric i no només tindrà una repercussió econòmica important, sinó que també és una oportunitat de promoció única", afegix. Aquí arribaran entre 100 i 120 autocars (25 dels quals només de Sabadell). Tots els restaurants del municipi ja tenen un 80% de les reserves cobertes i a més l'Ajuntament ha cedit l'àrea poliesportiva perquè l'ANC local aculla la gent i face paelles populars.

També al Montsià

A la zona deltaica, la fotografia és idèntica. El Restaurant l'Estany – Casa de Fusta també és ple. "El que estem fent ara és facilitar el telèfon de companys restauradors que estan prop de les zones de la Via per tal que tota aquesta gent puga dinar i acudir a hora per fer la cadena", indica el seu propietari, Lluís Garcia, que també posa l'accent sobre una de les principals problemàtiques que haurà d'afrontar el sector este dia: "Ens trobem en què haurem de començar a servir els dinars abans, cap a la 1, per tal que la gent puga arribar sense dificultats als seus trams de la via. La gent està acostumada a asseure's cap a la 1.30 o 2 i acabar de dinar a les 4.30. Este dia haurem d'accelerar els horaris, perquè sobre les 4 ja haurien d'estar tot als seus llocs". Garcia assegura que l'11 de setembre "serà un dia molt important per al sector, però no tant a nivell econòmic", ja que l'any passat, al ser pont, se va fer més calaix, "sinó a nivell de resposta i promoció". Aquí hi acudiran clients de tota la vida "que s'han decantat pels trams ebrencs de la Via perquè saben que en esta zona se menja molt bé", però també manifestants que acudixen per primer cop al territori. "És cert que la majoria vindran de Barcelona i rodalies, però un gruix important són de Lleida", sentencia Garcia.

La Ràpita és la població del Montsià que més ràpid ha completat els seus trams de la Via. Aquí, la cadena humana també se visualitza "com una gran oportunitat turística", com explica el regidor d'esta àrea, Lluís Granero. L'11 de Setembre coincidix amb dos esdeveniments gastronòmics importants a la població, les Jornades del Pop i de l'Arròs i la Ruta de la Tapa San Miguel, que s'estan promocionant entre aquells que demanen informació. "Estem notant una alta demanda al sector de la restauració i tenim constància també de moltes reserves hoteleres", afegix. L'ANC, per la seua banda, també ha organitzat un dinar popular al pavelló firal. "Pensem que l'oferta de la Ràpita acabarà sent menor a la demanda que hi haurà", apunta el president local de l'ANC, Oriol Clos. Aquí 'només' hi han fet falta vuit autobusos de fora per omplir els trams, tots vindran del barri de Sant Andreu de Barcelona. "S'havien apuntat un bus d'Alella i dos més del districte de Sant Martí, però com que tenim gent de sobres els hem demanat que se desplacen al terme municipal d'Amposta", afegix Clos.

Al darrer poble ebrenc de la Via –però no l'últim, ja que s'enllaçarà amb Vinaròs –, tot apunta que les previsions també se desbordaran. L'ANC local d'Alcanar també ha organitzat 3 dinars populars, un a les Cases d'Alcanar –on els restaurants també s'estan omplint –, i els altres dos a les urbanitzacions de Serramar i Garbí, a Alcanar Platja. "Amb el dinar de les Cases, que pensàvem que seria el que més ràpid s'ompliria és el que va més retardat en inscripcions, potser perquè és un pèl més car (10 euros, per 6,5 dels altres dos) però per als altres dos ja tenim uns 700 inscrits i creiem que molt fàcilment se doblarà esta xifra", exposa el coordinador de la Via Catalana a Alcanar, Jordi Cugat a qui el telèfon no para de sonar-li: "Cada dia ens truquen autocars sencers demanant-nos quedar-se a dinar. Calculem que com a mínim ja ens han trucat una quarantena de busos per a que els solucionen este aspecte. La majoria vénen de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i en segon lloc situem els que vénen de Lleida".

Només al tram canareu hi ha 11.000 inscrits, els 75% dels quals provenen de fora. I estes mateixes proporcions se complixen en la majoria de trams ebrencs. L'Ebre, tradicional exportador de manifestants a Barcelona, se prepara per rebre amb els braços oberts una allau sense precedents.

Foto: Francesc Martínez (ANC)