La silueta del vell edifici de la discoteca Plató d’Alcanar, abandonada des dels anys 80 un cop deixats enrere els anys de glòria, es desdibuixa sota l’embat de les màquines retroexcavadores. Enrere queda un edifici evocador per als nostàlgics, des de fa temps víctima de pintades i en evident estat de degradació. En els últims dies ha començat l’enderroc de l’immoble, titularitat de l’empresa familiar Alfacs Vacances, propietària del Càmping Alfacs, situat a pocs metres. Este solar privat es convertirà en una zona verda, segons ha informat l’alcalde canareu, Joan Roig, a l’Aguaita.cat, i és el primer pas d’un conjunt d’actuacions que pretenen endreçar una zona visualment poc atractiva, malgrat que està força urbanitzada i gaudeix del privilegi de resseguir el tram final del litoral català.
“Enguany serà un punt d’inflexió”, assegura el batlle, conscient dels anys de malestar i reivindicacions que acumula el veïnat de les urbanitzacions que han anat creixent en este espai apartat del nucli urbà on, calcula, s’hi pot concentrar una població aproximada de 1.500 persones entre població estructural i vacacional.
Als dèficits històrics per un creixement no sempre ordenat se li ha sumat els últims temps els danys que pateix la zona de resultes d’uns temporals cada cop més violents. “L’enderroc de l’antiga Plató està abraçat per un projecte més gran de reestructuració estètica d’Alcanar Platja entorn de l’antiga N-340, on s’han anat configurant espais degradats, molts d’àmbit privat, de manera que hem parlat amb els propietaris per emprendre accions conjuntes, públiques i privades, per revitalitzar la zona”, afirma Roig.

- L`enderroc de la discoteca Plató.
- Sílvia Berbís
L’alcalde apunta que part de la inversió a executar provindrà d’un ajut del Pla d’Actuació Municipal xifrat en 150.000 euros. A més, l’Ajuntament ha invertit 70.000 euros més en l'asfaltat de carrers, apunta, i ha destinat 90.000 euros a la compra d’un solar davant del càmping Alfacs on es farà una zona verda que al mateix temps serà una bassa de laminació, de manera que puga canalitzar les aigües torrencials cap a espais segurs per desembocar al mar, evitant així el risc per a les persones que han produït els aiguats dels últims anys.
L’Ajuntament també ha contractat una empresa externa per fer neteja setmanal de les urbanitzacions d’Alcanar platja, i també efectuarà treballs de jardineria i renovació del mobiliari urbà per millorar tota l’estètica d’un passeig molt freqüentat pels vianants durant tot l’any, i més intensament a l’estiu. “Estem en contacte amb les associacions de veïns, entenem les seues reivindicacions i esperem que totes estes actuacions que durem a terme, en el doble vessant públic i privat, donen un tomb a tot este tram del litoral.
De fet, l’alcalde assegura que en els últims mesos s’han tancat les compres de dos càmpings propers, durant dècades abandonats, i un hotel també en estat de degradació, en tots els casos davant del mar, per part d’inversors que finalment veuen interés a recuperar estes activitats hoteleres. “Esperem que tot plegat tinga un impacte positiu, tant econòmic com estètic, per a tota la zona”, afegeix.
Pendents d'arranjar el camí de guarda costaner
Però encara queda una vella reivindicació més: l’arranjament de tot el camí de guarda que ressegueix la línia costanera entre la Ràpita i Alcanar, que en alguns casos ha desaparegut per l’acció del mar, i en altres presenta trams de força perill per als nombrosos caminants que s’hi atreveixen. L’alcalde assegura que el projecte existent, datat l’any 2000, “és inviable econòmicament i no té cabuda ambientalment”, de manera que han encetat converses amb el ministeri i amb els responsables de Costes per “aportar idees clau que permetrien adaptar aquell projecte ara extemporani als paràmetres actuals, perquè hi havia molt formigó i plataformes dures amb pedestals que cal redefinir”. “Cal fer una actuació de menys envergadura i viable, i estem pendents que el ministeri hi done el vistiplau”, conclou.