Les assistències mèdiques en zones de bany s’han incrementat en un 30% respecte de l’any passat

Salut demana extremar la prudència en el bany davant l’increment d’atencions per risc d’ofegament a tot Catalunya

Publicat el 07 d’agost de 2015 a les 12:08
Actualitzat el 21 d’agost de 2015 a les 16:05

Servei de vigilància i socorrisme de Creu Roja a la platja de Riumar, a Deltebre. Foto: Sílvia Berbís


Davant l’augment de temperatures previst per a estos dies i l’arribada d’un altre cap de setmana calorós, el departament de Salut reitera la crida a extremar la prudència i garantir un bany segur en platges i piscines d’arreu de Catalunya. Així, per evitar lesions i ofegaments, més nombrosos en dies d’estiu en què hi ha una major afluència de persones en estos espais a causa de la calor, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) recorda un seguit de consells per gaudir del bany amb salut, especialment entre els infants, però també per als adults i la gent gran.

Amb les recomanacions, pretén fer disminuir el nombre d’actuacions per risc d’ofegament d’infants i adults que du a terme el SEM de Catalunya. En este sentit, entre l’1 de juny i el 29 de juliol, el SEM ha hagut de fer 129 assistències, 38 més que en el mateix període de l’any anterior. La majoria (67) s’han concentrat a la platja, altres s’han produït en piscines (52), rius i embassaments (10). Tot i l’augment de banyistes atesos, el SEM ha pogut reanimar més persones que en el mateix període de l’any anterior: un 84% davant del 80% del 2014.

Pel que fa al nombre de persones mortes a Catalunya per ofegament durant els mesos de juny i juliol, la xifra és pràcticament igual que la de l’any passat en plena temporada, és a dir, encara que abans de l’estiu es van incrementar respecte al 2014, de manera que la xifra global és superior. En ple estiu, 20 persones han mort ofegades, dos més que en el mateix període del 2014. Entre les 20 víctimes hi ha dos menors de 5 anys, que van morir en els dos casos al Baix Ebre, l’un a L’Ampolla i l’altre a L’Ametlla de Mar. En els casos dels menors cal màxima precaució, donat que en estos dos mesos s’ha doblat el nombre d’actuacions del SEM per risc d’ofegament principalment en piscines. Per localització, 8 de les persones ofegades van morir en platges; 7, en piscines, i les altres 5, en rius i embassaments.

Entre les recomanacions de Salut, s’insta perquè un adult vetlle constantment per la seguretat dels infants mentre es banyen o juguen prop de l’aigua, donat que els més petits estan més exposats al risc d’ofegar-se encara que sàpiguen nedar. “En la mesura del possible, a més, a les llars amb piscines privades caldria instal·lar-hi una tanca protectora al voltant, de manera que els infants no hi poguessen accedir sense adults”, apunta Salut. A la platja, es recomana que els banyistes neden en llocs on hi haja socorristes, els advertiments dels quals han de respectar sempre. Per últim, cal evitar capbussar-se de cop a l’aigua la primera vegada que s’hi entra, i després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici intens.