El fet d'estar acostumades a grandíssims beneficis no lleva que este nou impost, junt a les mesures fiscals incloses a la Llei per a la sostenibilitat energètica aprovada pel Congrés dels Diputats, que ja estableix nous impostos sobre la producció elèctrica i el combustible nuclear gastat, i juntament amb la crisi que també toca el bon calaix que seguixen obtenint anualment les elèctriques, els puguen propiciar cert malestar.
Un malestar que s'ha començat a revertir sobre el territori amb la decisió de l'empresa Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) de retirar, en bona part, tot i que la concreten globalment, els ajuts que li destinaven. De moment, l'Ajuntament d'Ascó es queda sense conveni (tot i que és cert que ingressa els seus impostos per acollir dos centrals) i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aconseguit salvar només la meitat (180.000 euros) de l'aportació que rebia.
El president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el convergent Jordi Jardí, ha assegurat que entén la decisió d'ANAV per les decisions governamentals que afecten l'economia de les productores nuclears, i ha titllat de "molt preocupant" la mesura fiscal inclosa en el pacte català. Jardí apunta a l'existència d'alguns estudis "que assenyalen que pot portar cap a una situació insostenible alguna de les centrals nuclears catalanes, i això seria nefast no només per a la comarca, sinó per a tota la demarcació de Tarragona, perquè tots sabem el pes que té l'activitat nuclear en el PIB". Jardí ha sortit en defensa de la continuïtat de les centrals riberenques i en contra d'un punt del pacte de govern que, diu, pot fer que alguna central es puga replantejar la continuïtat ara que ja disposa de llicència per operar 10 anys més.
Per contra, altres fonts asseguren que esta visió tindria paral·lelismes en la visió que també volen difondre les mateixes centrals "de crear certa temor al tancament al·legant manca de rendibilitat per fer pressió contra els nous gravàmens que han de suportar". Hi ha qui vincula esta estratègia a la que també van fer servir les elèctriques anunciant el tancament de la central nuclear de Garoña, a Burgos, apel·lant que la nova política impositiva del Govern espanyol encaria el seu cost de manera inassumible. En este cas, el tour de força es va quedar en això, i la central tancarà. L'organització ecologista Tanquem les Nuclears - 100 % renovables ha assegurat que este mateix punt del pacte català, en realitat, "suposa que Catalunya seguirà sent nuclear", perquè no inclou també un pla de tancament.
Jardí ha assegurat que, en tot cas, l'objectiu, ara, és "intentar que la retallada no afecte per a res en aquelles àrees de polítiques socials que teniem cobertes, i ho hem de fer retocant el pressupost per reduir aquelles inversions que potser no són tan prioritàries i buscant noves fórmules i fonts de finançament que compensen esta pèrdua".