La passada setmana es va presentar la candidatura Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia a Sistema de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) de la FAO. La candidatura ha estat elaborada per la Mancomunitat Taula del Sénia, en total col·laboració amb l'Associació Territori Sénia (que representa els sectors econòmics de la zona) i amb el suport escrit dels Consellers d'Agricultura de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó i els presidents de les diputacions de Castelló, Tarragona i Terol. Finalment i amb tots els pronunciaments favorables, el Ministeri d'Agricultura l'ha presentat a la FAO, que és l'organització per a l'Alimentació i l'Agricultura de l'ONU (Organització Nacions Unides).
A més de l'ONU, que és la responsable dels temes de pau i seguretat a nivell mundial, hi ha alguns organismes especialitzats com la UNESCO (Educació i Cultura), l'OMT (Turisme), l'OMS (Salut), l'OIT (Treball), la FAO (Alimentació i Agricultura) i altres, que s'encarreguen d'aquests temes a nivell mundial.
La FAO, amb seu a Roma, col·labora en la millora de la productivitat agrícola, la seguretat alimentària i les condicions de vida de les poblacions rurals. Des de fa uns anys ha promogut els SIPAM (sistemes de patrimoni agrícola mundial) que són sistemes vius i en evolució, formats per comunitats humanes en estreta relació amb el seu territori agrícola, mediambiental, cultural i social més ampli. Actualment hi ha 50 sistemes reconeguts a nivell mundial, repartits per 20 països, havent-ne 2 a Espanya: el Valle salado de Añana a Àlaba i la Uva passa a l'Axarquía (Màlaga) que van ser reconeguts a finals del 2017.
El SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia té com a objectiu la conservació i posada en valor d'estos autèntics monuments vius i de tot el seu entorn (oliveres de varietats tradicionals, flora i fauna, pedra seca, etc.), però també a l'impuls de tot el Territori Sénia, amb els seus pobles muntanyencs, les seues zones costaneres i les planes intermitges, on al costat de l'antiga Via Augusta romana es troba la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món.
Després de la presentació de la candidatura pel Ministeri d'Agricultura, la Secretaria del SIPAM de la FAO ha revisat l'expedient i l'ha transmès al Grup Assessor Científic, que el començarà a discutir i analitzar en la seva pròxima reunió del 2 al 4 de juliol proper.
El projecte Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia, iniciat fa 10 anys per la Mancomunitat i l'Associació, ha obtingut molts premis i reconeixements nacionals i internacionals, entre els quals cal destacar el de la Fundació Dieta Mediterrània, el d'Hispania Nostra / Fundació Banc Santander, el de la Unió Europea / Europa Nostra, el del Paisatge del Consell d'Europa i l'elecció pel Consell Oleícola Internacional per a la celebració del Dia Mundial de l'Olivera.
Les oliveres mil·lenàries del Sénia, candidates a ser reconegudes Patrimoni Agrícola Mundial
El SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia té com a objectiu la conservació i posada en valor d'estos autèntics monuments vius i de tot el seu entorn
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 18 de juny de 2018 a les 15:28
Actualitzat el 18 de juny de 2018 a les 16:05
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa