"Les persones amb autisme tenen moltes més dificultats si viuen a comarques"

Rosa Serrano, docent col.laboradora de la UOC, vol crear una xarxa territorial de centres de suport als afectats per aquest trastorn.

Publicat el 07 d’octubre de 2013 a les 16:37
Conviure amb el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) és més complicat si es viu fora de les grans ciutats. Per resoldre esta dificultat, la professora Rosa Serrano ha impulsat la creació del Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TAE CC), un projecte encaminat a assessorar i recolzar professionals i famílies sobre l'autisme que l'any passat va guanyar el concurs d'idees UOC & Plugged. Hem parlat amb ella perquè ens explique la situació de les persones amb autisme a les Terres de l'Ebre, aprofitant la presentació divendres passat a Tortosa del llibre "Puzle de contes" format per 12 contes que tracten diferents aspectes de l'autisme i que afavoreixen que el lector es posi en la pell d'una persona amb autisme.


Com creus que és la situació dels malalts d'autisme en territoris més rurals apartats de la gran ciutat?

En general, les persones que tenen TEA poden estar molt afectades i necessitar més ajut o, pel contrari, molt poc afectades. Les que ho estan molt, si viuen en territoris rurals allunyats de grans ciutats tenen molts problemes ja que requereixen una teràpia que segurament no troben a prop.

Per què creus en la necessitat que puguen haver centres de proximitat que donen suport a les famílies?

Les famílies s'han de sentir acollides per grups de suport de pares i professionals; els calen recursos terapèutics, consells, suport, materials...Com més aviat es faci el diagnòstic i més aviat es posi fil a l'agulla en la teràpia de l'infant, molt millor seran els resultats.

Quina és l'aspecte més innovador del centre que has impulsat a Manresa?

La novetat és que fem esplai de 9,30 a 12,30 per a infants amb autisme i que cada un d'ells té un voluntari de referència (hi ha tants voluntaris com nens, i també n'hi ha de suport). Volem tenir un espai d'estimulació multisensorial per ajudar els nostres socis i que alhora pugui ser usat per terapeutes i escoles.

Veus possible que es puga crear un centre similar a les Terres de l'Ebre?

Sí, sempre que hi hagi una associació de pares prèvia que vulgui tirar endavant el projecte. A les terres de l'Ebre hi ha ATEATE (Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre). És una associació relativament jove. Fou constituïda a finals de 2008 per 6 famílies de Tortosa i Xerta amb el propòsit de donar a conèixer a les Terres de l'Ebre aquests trastorns i mirar d'aconseguir unes millors condicions per als familiars afectats. Sabem que s'ha fet molta feina de difusió, conscienciació, formació, suport, coordinació... Però sobretot s'ha aconseguit crear una servei d'intervenció psicològica que arriba on no ho fa el servei públic, i que dóna als afectats i a les seves famílies una sèrie de recursos que abans no existien. D'això és tracta. Ens agradaria poder contactar amb ells i poder assessorar-los sobre el que hem fet allà per replicar-ho aquí.