
“Mai hem viscut tan bé com ara ni hem tingut tantes possibilitats de fer tot el que es pot fer, però paradoxalment mai hem estat tan frustrats com estem ara”. Ho diu Rafael Tormo Cuenca un artista i productor cultural valencià que este mes de maig ha impartit un taller a l’IES de Deltebre a alumnes de segon d’ESO, en el qual s’ha volgut despertar el pensament crític dels estudiants, fer-los sentir que tothom té coses a dir i que ells també poden ocupar el seu espai en el món. “És com si ens haguessen fet desocupar la vida per assistir a l’espectacle del món i ens volen fer creure que tot està dat i beneït i que no podem fer res per canviar les coses”, argumenta Tormo.

Entre els conceptes que han treballat hi ha el de cultura popular no com una cosa que cal preservar i mantenir, sinó com un espai de conflicte i hibridació, o els de local o ultra local, conceptes que tenen molt a veure amb el Festival Bouesia, que pren elements o fragments del paisatge o urbanisme deltaic per universalitzar-los.
‘Implosió impugnada’ és un projecte de llarg recorregut amb el qual Rafael Tormo, qui entre moltes altres coses, coordina des del 2009 l’espai de debat i pensament crític Perifèries de la Universitat de València, pretén “impugnar” a través de la reflexió o d’accions artístiques determinats contextos socials o pràctiques que condueixen a les persones a no expressar el seu malestar o inconformisme.
Tormo participarà enguany molt activament al Festival d’Acció Poètica Bouesia. El festival arriba a la seua desena edició i al marge de Deltebre també muntarà activitats a Tortosa, Amposta i Flix.