Les salines de la Trinitat produixen una collita excepcional de 31 tones de flor de sal

Publicat el 15 de setembre de 2013 a les 19:36
Representa una part minsa de la producció total de les salines de la Trinitat, a Sant Carles de la Ràpita, però la flor de sal és un dels productes gurmet que estan donant nom al Delta de l'Ebre. La 'flor del Delta', com la comercialitza l'empresa Infosa, tindrà enguany una collita excepcional: 31 tones, entre 7 i 8 més del que és habitual. "Enguany està sent excepcional, amb una primavera molt plujosa seguida de mesos amb temperatures molt adequades i humitat baixa", assenyala Antoni Torrades, un dels propietaris de l'empresa Infosa i responsable de la divisió gurmet.


Infosa és propietària de les salines des de 1946. Les 300 basses de 50 m2 dedicades a la flor de sal conformen una àrea petita enfront a les mil hectàrees de superfície que ocupen els centenars d'evaporadors i cristalitzadors dedicats a la producció salinera industrial, que este any aconseguirà les 80.000 tones, majoritàriament destinades a l'exportació. Curiosament, tot i que les condicions climàtiques han estat les mateixes, ja que la flor de sal i la de sal marina tradicional se produixen al mateix lloc de la punta de la Banya, el gruix de la producció de sal industrial se situa dins de la mitjana, i tot i així perquè s'ha acabat recuperant respecte a unes previsions no gaire afalagadores per la pluja de la privamera. La flor de sal és una altra cosa. Se queda surant capritxosa en la superfície de les petites basses sense arribar a precipitar al fons. "Conté la majoria dels minerals existents i dissolts en l'aigua de mar, a més del 80% dels oligoelements necessaris per a l'organisme", apunta Torrades. "Està inacabada i buida per dins, és fràgil i delicada i només se produix per acompanyar la sortida i la posta del sol. "Els operaris s'encarreguen de recollir-la manualment. Una vegada extreta, el color rosat de la artemia salina, que li dóna color i també alimenta als flamencs, s'emblanquix amb dos dies d'exposició al sol. La planta d'infrarojos permet acabar de detectar possibles impureses ans de preparar definitivament el petit lot de flor de sal del delta a punt per sortir al mercat. El seu alt contingut de clorur magnèsic i de clorur potàssic accentua i intensifica el sabor dels aliments. Infosa comercialitza especials composicions de 'flor del Delta' signades pel prestigiós xef Joan Roca: amb pebres de Jamaica o Rosa de Curepipe; espècies com el cardamom, gingebre i coriandre; fines herbes com l'anet liofilitzat, l'estragó o l'anís estavellat.