La baixa densitat de població, un fluxes de mobilitat baixos i un bon compliment de les regles del confinament són alguns dels factors han influït notablement en la incidència de la covid-19 a les Terres de l’Ebre. Segons la proposta del govern de la Generalitat per iniciar el desconfinament gradual de Catalunya, a data 3 de maig, a les Terres de l’Ebre, amb 179.000 habitants, hi havia una incidència acumulada de la malaltia d’11 casos per cada 100.000 habitants. Malgrat això, les autoritats apel·len a no abaixar la guàrdia: “Hem de tenir clar que no hi ha tanta diferència amb la 0, per tant, no ens podem relaxar i hem de continuar l'autoprotecció pel bé de tothom", apunta el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés.
A Sant Carles de la Ràpita, un dels municipis més turístics del territori, el canvi de fase ja es palpa en l’ambient. A primera hora ja s’han vist persones acudint als bars, que poden ampliar la capacitat de les seues terraces, per fer el cafè. “Dins de les possibilitats d’un Ajuntament, que són limitades, hem ajudat a un dels nostres principals sectors productius” explica l’alcalde de la població, Josep Caparrós. Així, l’Ajuntament ha aplicat una exempció de la taxa d’ocupació de la via pública i a més ha facilitat a bars i restaurants duplicar la capacitat de les seues terraces sense costos afegits, una mesura que s’ha aplicat en moltes altres poblacions del territori.

Passeig marítim, a la Ràpita, este dilluns. Foto: S.B.
També des de divendres el poble ha estat pioner en impulsar les Jornades Gastronòmiques #jomenjoacasa, on 14 establiments de la població ofereixen menús complets a domicili del 8 de maig al 28 de juny. “Es tracta d’una opció més per augmentar el ventall de possibilitats de fer negoci dels nostres empresaris de la restauració i ens consta que està tenint una bona acollida”, afegia l’alcalde.
Malgrat tot, les primeres hores de fase 1 s’encaren amb prudència. Durant la major part de l’estat d’alarma este municipi ha mantingut gairebé la totalitat dels seus accessos tallats i, en dates clau, com Setmana Santa o el Pont de Maig és va establir una única entrada amb controls policials les 24 hores per evitar l’entrada de persones de foranies i de segones residències. Tot i l’arribada de la desescalada, l’Ajuntament ha mantingut este dilluns únicament 2 accessos i no han decidit encara si obriran els controls policials establerts durant la pandèmia. “Analitzarem durant la setmana les possibilitats que ens dona el nou marc, però hem d’aplicar responsabilitat i prudència en tot moment, ara més que mai. El que ara val és que tothom complim les mesures i evitar un augment dels casos de coronavirus al nostre municipi”.
A Tortosa, la ciutat més gran del territori, també s’han notat canvis este dilluns al matí. La major part de les botigues i bars del centre han aixecat les persianes i els primers clients han acudit a les terrasses dels bars.
“Com a alcaldessa de Tortosa estic satisfeta que la ciutat i les Terres de l'Ebre hagin pogut entrar avui a la Fase 1. Reclamàvem poder tindre un tractament diferenciat com a territori, atès que la incidència que tenim així ens ho permetia”, explica Meritxell Roigé, l’alcaldessa de la ciutat.
Roigé ha rebut amb optimisme la represa de l’activitat econòmica a la ciutat, però insisteix que cal no abaixar la guàrdia: “tothom hem de ser conscients que el virus hi continua sent, i per tant cal que tothom extremem les precaucions. Un rebot ens provocaria una nova situació de neguit, i no ens l'hem de permetre”. Malgrat que la Fase 1 amplia la mobilitat en tota la regió sanitària, l’alcadessa també ha demanat a la població que “eviti sortir del municipi a no ser que sigui estrictament necessari i que respecti les franges horàries així com les activitats permeses”.