Les Terres de l'Ebre posen en marxa la casa Barnahus per infants víctimes de violència sexual

Feminismes enllestix a l'Ebre els serveis Barnahus i d'intervenció en crisi per a les víctimes de violències

Assistents a l'acte institucional del 25N de les Terres de l'Ebre al Casal de Caseres
Assistents a l'acte institucional del 25N de les Terres de l'Ebre al Casal de Caseres | Redacció
Aguaita.cat
22 de novembre de 2023, 09:05
Actualitzat: 9:22h
El Departamentd'IgualtatFeminismes enllestix la posada en marxa a les Terresdel'Ebre de nousserveis per a les víctimes de violènciesmasclistes i sexuals. Són la casadelsinfantsBarnahus i el Circuitd'IntervencióenCrisi (SIC), amb atencions permanents i individualitzades. El departament ha celebrat este dimarts l'acteinstitucionalalesTerresdel'Ebre del 25N, el DiaInternacionalperal'EliminaciódelesViolènciesenverslesdones. S'ha fet a Caseres, a la Terra Alta, amb una taula d'experiències on s'han explicat iniciatives com les marxesexploratòries, la mentoriadedones, i el puntlilairisat de l'InstitutEscola3d'Abril de MóralaNova (Ribera d'Ebre), impulsat de manera pionera des del centre escolar.

Com ha destacat la directora dels serveisterritorials d'Igualtat i Feminismes, MarLleixà, s'ha celebrat a la Terra Alta "l'acte que vol donar visibilitat a les violències per avançar cap a la igualtat" i ho fa també amb una campanya institucional que "interpel·la a tota la societat a obrir els ulls" i a deixar de mirar "cap a un altre costat". Lleixà ha defensat que tothom ha de saber com actuar davant de les violències sexuals, des de les trucades al 112 en cas d'emergència o l'ajuda que es pot trobar a l'altre costat del telèfon 900900120.

A Caseres ha assistit el subdirector general de Sensibilització i Prevenció, RubénSánchez, per desgranar el PlaNacionaldePrevenciódelesViolènciesMasclistes, el primer que té el país, i que es va presentar aquest dilluns. Sànchez ha remarcat que després de "més de dos anys de treball", s'han concretat 222 mesures amb la implicació de 12 departaments de la Generalitat, i "amb l'expertesa de les entitats i el moviment feminista" com a base.

El subdirector ha remarcat eines com les bústies de denúncia o la gran XarxaLila de país que es desplegarà aliant en esta "prevenció comunitària" dels assetjaments i les violències als centres esportius, culturals o comercials, i altres sectors com el transport públic, els centres escolars i molts altres. "Les violències masclistes són estructurals i cal responsabilitzar a tota la societat. No es pot posar el focus en les supervivents que surten d'aquestes situacions", ha reivindicat Sànchez.

El Col·lectiuPunt6 ha explicat com fan les marxesexploratòries amb grupsdedones que els ajuden a "descriure col·lectivament l'espai urbà i a diagnosticar i fer propostes des de l'experiència" per millorar "la percepció d'inseguretat que tenen als seus pobles, barris i ciutats. L'entitat ha fet més de cent marxes exploratòries i ha assenyalat que només han fet una primera acció quan començaven, l'any 2005, a Tortosa i una altra recentment a Amposta, tot i que confien a poder estendre el seu projecte a més llocs de les Terres de l'Ebre.

Com ha explicat SaraOrtizEscalante, sociòloga i planificadora urbanística del col·lectiu, a Amposta "van sorgir coses molt interessants" sobre la configuració de SIAD de la ciutat, que s'ha construït amb molts "materials transparents" i que hi ha "molts carrers pacificats" on encara es pot veure moltes veïnes xerrant al carrer. Però també es van detectar "elements desfavorables" que condicionen la percepció de seguretat com els espais poc il·luminats on de vegades s'aparca els vehicles, la zona del pont que es percep com un espai insegur.

LoresLópez ha estat l'encarregada de parlar sobre l'AssociacióDonesMentores i la xarxa que estan desplegant per tot l'estat espanyol des de 2017. L'entitat forma dones que puguin fer aquesta mentoria amb vícitmes de la violencia masclista, perquè també l'han patit o no. Les mentores les acompanyen en el seu camí cap a la independència personal i econòmica. La metodologia Dones Mentores s'inspira en el programa KVINFO del Danish Center for Information on Gender, seguint les recomanacions de l'Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE).

La darrera experiència que s'han destacat a Caseres és la del PuntLilaIrisat de l'InstitutEscola3d'Abril de MóralaNova, el primer col·lectiu d'alumnes creat en un centre educatiu ebrenc per "ajudar" altres companys. A través de les queixes i suggeriments que reben, identifiquen situacions de discriminació, violència, assetjament o actituds LGBTIfòbiques. El Punt Irisat el formen 24 alumnes voluntaris que cursen des de 6è de primària a 4t de l'ESO, i es formen i treballen amb el suport del professorat i del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

L'acte institucional del 25N a les Terres de l'Ebre l'ha tancat LauraGuasch. Coneguda artísticament com a Néfur, la cantant i compositora d'Ulldecona ha encisat els assistents amb la sensibilitat de la seva música amb la interpretació de dues cançons del seu primer disc, 'Krëodylia'.