L’escamarlà pren el protagonisme de la cuina rapitenca a partir del 2 d’abril

El Col·lectiu de Cuina de la Ràpita representarà la cuina catalana entre el 15 i el 17 d’abril al fòrum gastronòmic B-Delicious dintre del saló internacional de Turisme B-Travel

Publicat el 15 de març de 2016 a les 13:11
Actualitzat el 16 de març de 2016 a les 12:49

Una de les tapes que es podrà degustar el dia 2 d'abril. Foto: Sofia Cabanes


Un cop finalitzades les Jornades Gastronòmiques de la Galera, l’escamarlà prendrà a partir del 2 d’abril el protagonisme a la cuina rapitenca.  Una desena de restauradors del Col·lectiu de Cuina la Ràpita – Delta de l’Ebre participaran el dissabte 2 d’abril en una nova edició del vermut dedicat a este crustaci. Una cita gastronòmica que, com ja és tradicional, donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de l’Escamarlà.

El vermut del dia 2 es farà a la plaça del pavelló firal. Es vendran tiquets de degustació a 5 euros que donaran dret a 2 tapes i una beguda. “La qualitats dels productes del mar ens donen l'oportunitat de promocionar una gastronomia km 0. El nostre col·lectiu oferix cuina creativa especialitzada que farà despertar els sentits de tots aquells que vindran”, ha exposat la regidora de Turisme, Rosa Anglès. A més, el vermut anirà acompanyat dels productes de les Terres de l’Ebre amb què el Col·lectiu de la Cuina de la Ràpita sol treballar, com els vins i els olis.

D’altra banda, des del mateix dia 2 d’abril i fins al dia 11 es duran a terme les Jornades Gastronòmiques de l’Escamarlà, en què  participaran 14 restaurants de la població. Els preus dels menús oscil·len entre els 35 i 39 euros (tot inclòs). “No fa ni 10 dies que s’acabaven els jornades de la galera i avui en presentem unes altres. S’està treballant molt i en molta il·lusió. Esta faena ens permet situar la gastronomia de la Ràpita en un top 10 i ens permet posicionar la Ràpita davant de mercats potencialment atractius per a nosaltres”, ha manifestat també l’alcalde de la població, Josep Caparrós.

L’escamarlà és una de les ninetes dels ulls de la nostra badia”, ha definit, per la seua banda, la presidenta del Col·lectiu de Cuina la Ràpita – Delta de l’Ebre, Imma Boria. “La idea va sorgir d’un dia que vam veure que els escamarlans estaven bé de preu, des de llavors i amb esta, ja són 4 anys de jornades”, ha afegit.  

L’escamarlà és un dels productes “més importants” juntament amb el llagostí, que entra a la llotja rapitenca, segons ha definit el secretari de la Confraria de Pescadors, Joan Balagué. La mitjana de captures anual són ser d’unes 35 tones, per un valor superiors als 600.000 euros, ha explicat Balagué.

Des de l’inici de l’any i fins al 14 de març d’este 2016 les barques de la Ràpita han capturat 4 tones d’escamarlans, per un valor de 99.000 euros. “Hi ha menys captures que l’any passat, segurament pels temporals, però això ha afavorit que el preu puge”. Així el preu mitjà de referència està actualment en els 24 euros el quilo.

Representants gastronòmics

D’altra banda, l’alcalde de la Ràpita i la regidora de Turisme han donat a  conèixer també que el Col·lectiu de Cuina de la Ràpita representarà la cuina catalana entre el 15 i el 17 d’abril al fòrum gastronòmic B-Delicious dintre del saló internacional de Turisme B-Travel, que se celebrarà a Barcelona. “Tenim el plaer i la responsabilitat de representar la cuina davant l’aparador mundial que representa esta fira. Estem convençuts que ho farem amb bona nota”, ha expressat Caparrós.

La Ràpita també impulsarà a partir d’ara 3 noves escapades gastronòmiques que passen pel Museu del Mar, les llacunes del Delta o les muscleres de la badia dels Alfacs. 
 

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós; la regidora de Turisme, Rosa Anglès, i el secretari de la Confraria de Pescadors, Joan Balagué, i la presidenta del Col·lectiu de Cuina, Imma Boria. Foto: Sofia Cabanes