L'esperança de recuperació econòmica a l'Ebre passa pel turisme

L’Informe Anual d’Economia Local i Regional a les Terres de l'Ebre detecta un canvi de tendència al 2013 que fa augurar, en principi, que les dades d'enguany poden començar a trencar la tònica dels sis anys anteriors

Publicat el 08 de maig de 2014 a les 18:46
Presentació de l''Informe dEconomia, al Campus de la URV a l'Ebre. Foto: Sílvia Berbís

El 2013 s’han seguit destruint llocs de treball, la qual cosa evidentment no dona massa alè, però ho fa a ritmes inferiors al 2012. Este clau roent, una desacceleració del declivi, que s’evidencia en dades com que la xifra interanual de cotitzants a la seguretat social disminuïa a finals d’any a un ritme del 2,3% quan l’anterior ho feia al 7%, fan preveure un 2014 amb millors resultats econòmics. El cas és que al 2013 s’han detectat situacions per a l’optimisme: també s’ha aturat pràcticament la caiguda de l’afiliació al sector públic, l’atur canvia de tendència en les ocupacions més qualificades... L’Informe Anual d’Economia Local i Regional Terres de l’Ebre 2013 presentat este matí a la seu del Campus Terres de l’Ebre de la URV apunta a un canvi de tendència produït per una lleugera millora del consum privat, la desacceleració en la destrucció del sector industrial i un millor funcionament del sector turístic. Ho diu l’informe: “Tot apunta que les dades del 2014, en principi, mostraran un signe diferent a les que hem estat observant en els darrers sis anys”. L’esperança que no falte. El director de la Càtedra d’Economia de la URV que ha elaborat l’informe, Juan Antonio Duro, ha resumit de la següent manera la situació: “Es pot considerar un primer pas per a la sortida de la situació de crisi actual. Estem satisfets amb aquesta millora del clima? No, però sí que és esperançador”.

El document a més de fer una extensa anàlisi de la situació econòmica al 2013 (amb 47.713 cotitzants i 16.005 aturats, principalment entre els majors de 50 anys) i dels punts positius com ara la baixada de l’atur per primer cop des de mitjans del 2007, també apunta les perspectives de millora a curt i mitjà termini.

Estratègies de millora

“La recuperació al territori demana l’augment de pes del sector turístic, que pot arribar a representar el 12% del PIB”, segons Duro, que apunta que així es podrien generar fins a 1.500 llocs de treball. En tercer lloc, el document assenyala que la recuperació a mitjà termini depèn de l’activitat en el sector primari i el consegüent i necessari desenvolupament del sector agroindustrial. A part de l’agroindústria també es recomana recuperar part de la indústria aprofitant emplaçaments atractius per la ubicació geogràfica i la proximitat a infraestructures econòmiques potents. També es recullen com a sortides de futur, l’aposta per nous nínxols en àmbits com les TIC, la logística, el sector assistencial o la indústria verda. En sisè lloc l’informe valora que les perspectives econòmiques millorarien en la mesura en què el territori fos capaç d’aprofitar els projectes estratègics, com ara la declaració del territori com a reserva de la biosfera de la Unesco. També, segons l’informe, per a un futur millor a mitjà i a llarg termini cal potenciar una marca que pose en valor els atributs diferencials del territori.

La presentació de l’Informe Anual d’Economia Local i Regional Terres de l’Ebre 2013 s’ha realitzat aquest migdia a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre i ha comptat amb la participació, a més del catedràtic Juan Antonio Duro i del president Josep Poblet, del director del Campus, Azael Fabregat; del delegat de la Generalitat, Xavier Pallarés, i de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. Tots tres han coincidit a destacar el valor i la utilitzat de l’Informe així com el missatge d’optimisme que destil·la i el fet que aporte estratègies per sortir de l’actual situació de crisi.