L’Estat autoritza el segellament definitiu dels pous del Castor, una dècada després del projecte fallit

Una plataforma danesa executarà els treballs davant la costa del Montsià durant els propers 6 a 8 mesos

  • Peces que segellaran el Castor. -
Publicat el 14 d’abril de 2025 a les 14:15

La Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica ha donat llum verda als treballs per al segellament definitiu dels pous del magatzem submarí de gas Castor, a la costa de l’Ametlla de Mar. La resolució, publicada aquest dilluns al BOE, autoritza l’execució de les obres per part de la plataforma marina danesa Noble Resolve, que ja es va desplaçar fins a la zona per iniciar les tasques.

Els treballs, que es preveu durin entre 6 i 8 mesos, consisteixen en substituir els segells provisionals instal·lats al 2016 per taps de ciment definitius. Concretament, es col·locaran 37 taps de ciment, de què 22 seran mecànics i 15 es fixaran mitjançant la tècnica PWC, amb explosions controlades. El procés es realitzarà en diverses fases, totes seguides de prop per una comissió mixta de representants del Govern i l’Estat, que supervisarà el compliment dels requisits tècnics, ambientals i de seguretat establerts.

Aquesta autorització inicia el desmantellament d’un projecte que fa més d’una dècada que està aturat. El magatzem submarí de gas Castor es va engegar el 2013 però va haver de ser tancat de manera precipitada després de diversos sismes registrats a la zona arran de les injeccions de gas, una situació que va aixecar una gran preocupació a les Terres de l'Ebre.

L'operació de segellament, que es desenvoluparà en aigües properes a la costa del Montsià, requereix que Enagàs compleixi amb una sèrie de condicions, incloent la cobertura per responsabilitat civil de 50 milions d’euros, així com un verificador independent que certifiqui que tots els passos del procés es realitzen correctament. A més, Enagàs haurà de presentar informes tècnics detallats al final de les operacions, amb un màxim de dos mesos després de la clausura dels pous, que seran lliurats al registre tècnic d'hidrocarburs.

Aquestes tasques de segellament suposen un punt final per a un projecte que, en el seu moment, va ser un dels més controvertits del sector energètic a Espanya. El control del flux de gas i els mecanismes de segellament han de garantir que els pous quedin totalment aïllats de les formacions geològiques amb potencial de fuga de gas o altres fluids.

Amb aquesta resolució, l’Estat marca el tancament definitiu d’un capítol marcat per la polèmica, amb implicacions directes en la seguretat sísmica i ambiental de la zona. Tot i que el projecte va generar grans expectatives econòmiques en el seu moment, els efectes dels sismes van fer que l’operació es detingués, deixant un llegat de problemes per a les Terres de l'Ebre i les costes mediterrànies.