Segons ha concretat en declaracions a aguaita.cat el diputat deltebrenc del PP al Congrés, Joan Bertomeu, l'Estat no preveu fer cap inversió a la finca de Bombita en els propers "3 o 4 anys" per falta de pressupost i estudia ara la possibilitat que pagesos de la zona tornen a conrear-la per traure'n rendiment econòmic durant aquest temps. "El Ministeri, i concretament els advocats de l'Estat, estudien com es podria fer. Hi ha el precedent de Doñana, on l'empresa TRAGSA ha cedit usos a tercers". Segons Bertomeu, en el cas de la finca Bombita "poden ser joves agricultors, o socis d'Arrossaires, que en el seu dia ja van fer la proposta que els seus associats interessats poguessen cultivar esta terra", tot i que serà el propi Ministeri qui n'acabarà determinant els usos.
Tot i que, com confirmava l'alcalde del municipi, Gervasi Aspa, "l'Ajuntament encara no ha rebut cap notificació oficial" d'estes intencions, Bertomeu assegura que "aquest no és un assumpte desconegut a Madrid. El secretari d'Estat n'és conscient, el director general de costes, també i els advocats de l'Estat hi treballen". El diputat popular defensa que la finca "en l'estat en què es troba" està causant "perjudicis", perquè "comporta filtracions d'aigües, no es poden fer tractaments puntuals i proliferen els mosquits prop d'una zona turística com Riumar". Subratlla, per tant, que caldria trobar "una solució intermèdia" mentre el Ministeri de Medi Ambient no puga invertir els 14 MEUR previstos en el projecte d'actuació contra la regressió del Delta i la renaturalització de la finca.
"Per tornar a fer arròs, ja estàvem bé com estàvem"
Esta opció, però, indigna l'Ajuntament de Deltebre, que fa més d'un any que no rep cap notícia del Ministeri. "Fa un any i mig que hi ha una ordre del secretari general per conformar el consorci amb tots els agents implicats, tant turístics com ambientals i polítics i aquí ningú ens diu ni ase ni bèstia".
De fet, lligat al pla d'actuacions previst per actuar en esta finca i per extensió a les platges de Pals, la Bassa de l'Arena i el Nen Perdut, amb un pressupost de licitació de 14,5 milions d'euros, l'Ajuntament havia previst per a l'espai un ambiciós projecte turístic, inspirat en el complex Món Sant Benet.
Aspa assegura que "després de 3 anys sense fer-hi cap actuació, la finca està recuperant el seu estat natural. Hi ha una gran quantitat de flora i fauna. Seria gairebé un delicte ecològic tornar a cultivar això", apunta l'alcalde. D'altra banda, l'alcalde ja anunciat que mirarà de reunir-se en les properes setmanes amb el Ministeri de Medi Ambient per aclarir la situació. "Demanem que es cumplisca l'objectiu pel qual es va comprar la finca. És lamentable que després de fer la compra estiguem, des de fa 3 anys, en un impàs i sense saber-ne res. Tenir-ho per tenir-ho, tampoc és lògic i, ja que tenim un bé estatal, voldríem saber quin projecte hi ha", rebla.
La compra de Bombita per part del Ministeri va costar 9 milions i mig d'euros i preveia una inversió de 14 milions més en el marc d'una actuació, considerada clau, contra la regressió del Delta que abasta 750 hectàrees, entre les quals es troba la llacuna del Canal Vell, la més gran de l'hemidelta esquerre.
Foto: Google Earth