L'hora dels emprenedors

Publicat el 13 de desembre de 2012 a les 15:42

Un moment per reflexionar i analitzar els punts forts i febles del seu projecte en marxa. "Qui sou? Qui voleu ser? Perquè us preferiran a vosaltres?". Sou emprenedors i no us heu fet mai encara aquestes preguntes?. Si és així estaria bé que no dixeu passar més temps i us interesseu en eines intuïtives i útils a l'hora de replantejar-vos si aneu pel camí adequat. "Que la urgència no us tape la importància", va aconsellar un dels ponents, Xavier Lamote de Grignon, soci-consultor d'Activa Consultors & Partners. És a dir, que el dia a dia no us impedisca la reflexió a fons per gestionar estratègicament una empresa, un projecte incipient. Una d'estes eines que van ser explicades a la trobada és el model Canvas, un instrument que permet conèixer els punts forts i els febles de l'empresa, i a partir d'aquí, tenir clar quina és la proposta de valor que ofereix. "Quin és el segment de mercat al que us dirigiu? Què pensen els vostres clients? Com hi arribeu? Com us relacioneu amb ells?"... "Amb quins recursos? Quines activitats, quins socis estratègics, quins costos...". Preguntes i més preguntes a les que cal trobar resposta per encarar el futur amb fermesa. I avant, cadascú a buscar el seu espai. L'aguaita.cat va parlar amb alguns dels emprenedors assistents a la jornada.

2.- SIRGA COMUNICACIÓ. És el nom que ha pres el projecte comunicatiu que han emprés tres periodistes del territori. La morenca Cristina Fornós, la masdenvergenca Roser Royo i la tortosina Rosa Garcia –les dues darreres a la fotografia-, han arribat al camí de l'emprenedoria per senderes diferents. "Jo mig per convicció i mig empesa per les circumstàncies", explica Garcia. "Jo més a la força que res, però després dels dubtes inicials, és un repte molt engrescador", reconeix Royo. Sirga Comunicacions és una empresa encara en procés de creació que estarà plenament en marxa al gener i oferirà tots els serveis d'agència de comunicació dirigits a altres empreses, entitats i institucions: webs, notes de premsa, gestió de xarxes socials, accions de màrqueting personalitzades... I és que, tal com va remarcar Lamote de Grignon a la jornada, tothom ha de tenir clar que per vendre, per tenir clients, cal que el mercat et conega i sàpiga com trobar-te. "Si no et coneixen no estàs, i informar sobre qui ets, fer publicitat, et dóna valor afegit", explica Royo. A les Terres de l'Ebre, un dels seus reptes serà "trencar la manca d'hàbit a l'hora de comunicar", comenta Garcia. Un dels seus punts forts: són d'aquí i han estat durant anys a l'altra banda de la trinxera, dins els mitjans de comunicació, de manera que conèixen a fons com funcionen i quins mecanismes cal moure per a que et facen cas.

3.- CENTRE D'ESTUDIS DE LA IMATGE. Ubicat al Viver d'Empreses Tortosa Innova, és la branca a les Terres de l'Ebre d'un centre de formació i estudi fotogràfic que fa 22 anys que opera a Lleida i 7 a Tarragona. Al capdavant, un emprenedor de mena i per vocació, Santi Martorell, que va optar per posar-s'hi amb la finalitat "de fer confluir en un mateix punt físic el lloc per desenvolupar la tasca d'estudi fotogràfic i per oferir a través de propostes formatives els coneixements que havia adquirit al llarg dels anys treballant en el món de la fotografia". Per experiència, sap que un emprenedor és un lluitador de soca arrel, i com que a ell li ha passat això que la urgència no li deixa veure la importància, li agrada aturar-se quan pot i reflexionar: "Un dels nostres mals és que hem d'estar a tots els àmbits de l'empresa, des de la creació d'idees a passar la granera, per dir-ho així, i de tant en tant cal aturar-se i pensar bé en les mancances que pots tindre i com enfortir les virtuts". Això si, hi ha una fòrmula base que sempre és present: "La sensació que tens és que sempre cal treballar més", comenta.

4.- DELTA SOLUCIONS. Joan Pere Fumadó i David Monllau han format tàndem per posar en marxa a Amposta, el passat mes de setembre, una empresa dedicada a la consultoria en matèria informàtica, tenda online de productes informàtics, electrònica de consum i formació a través de plataformes online, cursos a distància i videoconferència. "Quan decideixes emprendre un projecte, tens molts dubtes, dones per suposades moltes coses, i està bé saber que de vegades val la pena donar una passa enrera per tornar a avançar", afirma Fumadó. Els dos emprenedors sostenen que hi ha un llarg camí per recórrer per tal que les empreses se n'adonen de la importància d'implementar les noves tecnologies com a "valor afegit" a la seua tasca. "Se n'han d'adonar que per sortir al mercat és molt útil gestionar els instruments que ofereixen les noves tecnologies per no quedar-se enrera, i relacionar-se d'una manera més eficient amb els clients o clients potencials, i això no es limita a tenir una xarxa social, cal saber com operar-hi i fer-la eficaç", assegura. Ell també ara, com molts ebrencs, tenen la sensació d'estar sembrant, i esperen que la primera collita bona no tarde massa temps a arribar.