“La lluna plena sempre augura una bona pesca”, revela un dels mariners, que a primera hora de la tarda espera a la llotja que arribe l’hora de la subhasta. En uns minuts, a la petita llotja de Les Cases van arribant turistes encuriosits i els majoristes, delerosos de veure les espècies que aviat comencen a desfilar per la cinta, en un ritual que, per bé que modernitzat, seguix conservant l’atractiu de les tradicions més autèntiques. Al davant, una vintena de caixes de llagostí fresc, rosat i de bona mida, atreuen les mirades dels més llèpols. “Estan bons de qualsevol manera, però a mi dóna-me’ls a la planxa i senzillament bullits i amb una mica de sal”, assegura un dels pescadors.

Llagostins d'una de les caixes subhastades, provinents de la pesca del tiret. Foto: S.B.
Comencen a desfilar les caixes, que tot seguit es distribuiran per les peixateries i els restaurants del territori. De la llotja casenca no en surten grans volums. L’any passat, segons les dades facilitades per la Confraria de Pescadors de Les Cases, es van capturar 7.500 quilos de llagostí en total. Sí que garantix, però, una qualitat de primera i un gust a l’alçada dels paladars més exigents.
De realçar encara més el sabor intens d’este crustaci carnós se n’encarreguen els restauradors, com s'ha pogut comprovar estos dies en les Jornades Gastronòmiques del Llagostí. Els restaurants Cafè del Mar la Lluna, Can Manel, Casa Ramon, El Nàutic les Cases, La Costa, La Marinada, Les Palmeres i Mareny s’han involucrat en esta nova edició, enguany per primer vegada sota l’aixopluc del Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i Les Cases, i també de la mà de l’Ajuntament canareu. De la seua tenacitat, passió, saber fer i imaginació en surten plats com l’arrossejat amb ceps i llagostins, tàrtar de llagostí, bunyols de bacallà i saquets de llagostí, cruixent d’algues i llagostins amb un toc de maionesa de soja o cruixent de llagostins i la seua crema. Per què a la planxa o bullits sempre us els podeu fer a casa.

Les barques de tresmall del port de Les Cases, a mitja tarda. Foto: S.B.