La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, i del president de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), José Palacios Aguilar, ha lliurat avui a les instal·lacions del port de Segur de Calafell les Banderes Blaves corresponents al 2024 a 118 platges i ports catalans, entre les quals 8 platges i 3 ports ebrencs. Este guardó reconeix internacionalment la seua qualitat i els serveis. El distintiu ha estat atorgat pel Jurat Internacional Bandera Blava 2023 de la FEE (Foundation for Environmental Education).
La consellera Capella ha posat en valor que “la qualitat excel·lent de l’aigua a les zones de bany de Catalunya és el resultat de molts anys, de la conscienciació ciutadana, d’unes mesures de gestió adequades, d’un bon funcionament dels sistemes de sanejament i de les mesures de control i inspecció”. Les distincions obtingudes són, per tant, “fruit del bon treball compartit entre totes les administracions implicades”.
Les platges guardonades són:
- L’Ametlla de Mar: Calafató, Sant Jordi d’Alfama i L’Alguer
- L'Ampolla: Camp Roig i Les Avellanes.
- Deltebre: Riumar.
- La Ràpita: Les Delícies
- Les Cases d’Alcanar - El Marjal
Pel que fa als ports, la consellera de Territori ha explicat que les Banderes Blaves “valoren la gestió ambiental, la prestació dels serveis, la informació i l’educació ambiental que fan els gestors dels ports”. “Estes Banderes Blaves són el resultat d’un procés d’ambientalització endegat ja fa anys en relació al consum energètic, el tractament i recollida de residus i la seguretat”, ha emfasitzat.
De fet, ha afegit Capella, “el nostre Pla d’inversions als ports pels anys 2024-2027 conté una previsió de 30 MEUR per a la modernització, el reforç i l’ambientalització, tenint especialment en compte la mitigació i l’adaptació dels ports al canvi climàtic”. “Treballem perquè els ports de la Generalitat esdevinguen Green ports”, ha assegurat Capella i “hem treballat per retornar parts dels ports a les trames urbanes” dels municipis que els acullen.
Els ports ebrencs que han obtingut enguany el distintiu Bandera Blava són:
- Club Nàutic de l'Ametlla de Mar.
- Club Nàutic de l'Ampolla.
- Club Nàutic de la Ràpita
Un distintiu a escala internacional
El Jurat Internacional Bandera Blava de la Foundation for Environmental Education (FEE) és qui atorga anualment el distintiu Bandera Blava en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol i que compta amb la col·laboració de les administracions públiques que gestionen les zones de bany i la qualitat microbiològica de les seues aigües. Cal tenir en compte que són els municipis costaners els que sol·liciten cada any, de forma voluntària, les candidatures de les seues platges.
Este guardó, reconegut a escala internacional que s’atorga en 47 països dels cinc continents, valora i premia la gestió ambiental, la seguretat de les zones de bany i les seves instal·lacions, la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, la qualitat de l’aigua de bany ha d’haver obtingut la classificació Excel·lent que establix la Directiva 2006/7/CE que regula la gestió de la qualitat de les aigües de bany.
La titular de Territori s’ha compromès a “seguir treballant per incrementar el nombre de platges i ports que complisquen amb els requisits ambientals per rebre este reconeixement internacional a la qualitat i els serveis de la costa catalana, que també forma part de la manera com ens presentem al món”.
Al visor SIG de Costes (https://sig.gencat.cat/visors/costes.html) es publica tota la informació relacionada amb les platges de Catalunya. També es van publicant les activitats dels serveis de temporada sol·licitats per 68 municipis del litoral català (Barcelona té competències pròpies en el marc del Pla de Gestió Integral del Litoral), que també es poden consultar al visor VISIR de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.