Fa dos anys un grup de científics catalans van fer un important descobriment: van identificar un grup de molècules capaces de curar la malària en ratolins infectats amb el virus. I no només això, sinó que els espècimens tractats desenvolupaven una memòria immunitària que els protegia en futures infeccions. És a dir, era al mateix temps cura i vacuna contra la malària. Els responsables de l'experiment eren investigadors del Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB). Concretament, del laboratori de Traducció Genètica que dirigix el Doctor Lluís Ribas de Pouplana, una de les personalitats del món científic presents al TEDxAmposta 2016.
Este gironí nascut l'any 1965 confessava en una entrevista a La Vanguardia que la seua vocació científica va nàixer a segon de BUP, quan va començar a estudiar l'ADN. Anys després es va llicenciar en Biologia per la Universitat de Barcelona (1988) i des d'aleshores no va parar de voltar laboratoris del món: Edimburg, Cambridge, el famós MIT de Massachussets i San Diego.
Al 2003 va rebutjar una oferta d'un laboratori de Montpellier per tornar a casa. Va acceptar una plaça d'investigador al ICREA de la Generalitat de Catalunya i es va convertir en investigador principal del IRB. Allà, l'equip del Dr. Ribas es centra en els mecanismes de control de síntesi de proteïnes o traducció de gens. Cada un dels projectes que desenvolupen al laboratori inclouen recerca en evolució, biologia mecanicista i biotecnologia. Al 2006 Ribas va fundar la seua pròpia empresa biotech, Omnia Molecular.
La veu i l'experiència del Dr. Lluís Ribas - i les de dotze ponents més - es podrà escoltar el proper 7 de maig a l'auditori de la Lira Ampostina durant la jornada del TEDxAmposta 2016.
Lluís Ribas, prova del talent científic que torna a casa
Després de 15 anys treballant en els millors laboratoris del món Lluís Ribas va tornar a Catalunya | Serà un dels ponents del TED x Amposta del 7 de maig

- El Dr. Lluís Ribas és investigador en biologia molecular del Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona -
- Cedida
Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 26 d’abril de 2016 a les 18:08
Actualitzat el 27 d’abril de 2016 a les 12:07
Et pot interessar
-
Societat L'Agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebre: del 25 al 27 d'abril
-
Societat La Festa del Vapor: un viatge al passat ferroviari a Móra la Nova
-
Societat El curtmetratge es converteix en protagonista: L’Ampolla celebra la tercera edició del Frame Film Festival
-
Societat Dos sentències clau del TSJC apropen la retirada del monument franquista de Tortosa