"És una excel·lent carta de presentació a Europa", ha assegurat Manolo Tomàs, el veterà portaveu de la PDE. Ho ha fet abans de començar la manifestació a la plaça Universitat que aplega milers de persones. Avança a pas ràpid i acabarà a la plaça de la Catedral on el manifest el llegirà l'actriu Mercè Martínez, coneguda, entre d'altres, pel seu paper de Nora a la sèrie La Riera de TV3. L'acte acabarà amb una ballada de jotes ebrenques.

Pancarta amb representants polítics a la manifestació en defensa de l'Ebre Foto: Adrià Costa
Més de 20 autocars des de les Terres de l'Ebre
Diumenge, els veïns de les Terres de l'Ebre han omplert 23 autobusos, segons la Plataforma en Defensa de l’Ebre. S'hi ha afegit el contingent que s'han desplaçat en vehicle particular i en tren, i també els residents a la ciutat comtal. La PDE vol refermar que la lluita ebrenca no és territorial, sinó nacional, i esborrar la “mala imatge” que ha pogut provocar l’impacte de situacions que han posat el territori en el focus de l’actualitat en les últimes setmanes, per l’agressió en un correbou a Mas de Barberans i especialment per la consulta sobre el monument franquista de Tortosa.
L’Ebre més autèntic i alegre vol tornar a prendre la paraula i coincidint amb el dia Mundial del Medi Ambient, la #Riuada5J es viurà des d'un ambient festiu, com és habitual, i amb la participació de tres bandes de música de l'Ebre: d'Amposta i Alcanar; així com d'alguns coneguts grups ebrencs com Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries o Pepet i Marieta.
Suport d'una setantena d'entitats i partits
La Plataforma fa setmanes que compila aliances, i són una setantena les entitats i organitzacions ambientalistes, ONG, partits polítics (tots excepte el PP i Ciutadans) i sindicats els que han confirmat el suport a la manifestació. Després de l’èxit de la mobilització del 7-F a Amposta, la lluita en defensa del riu es veu obligada a tornar a exhibir fermesa, per contrarestar l’ofensiva del govern espanyol a Europa.
La intenció és mostrar a les institucions europees la pressió social contra el pla que està sent avaluat a Brussel·les, just quan la Comissió de Peticions està tancant un informe sobre els efectes, i la viabilitat de l’escàs cabal ecològic que li reserva al tram final de l’Ebre, i a punt de presentar una queixa davant la Comissió Europea que s’envia amb tota la munició argumental contra el pla. S’intentarà que esta queixa provoque un dictamen que obligue l’Estat espanyol a modificar el pla, especialment el règim de cabals, i si no ho fa, que provoque l’obertura d’un procediment d’infracció al Tribunal de Luxemburg que vete els fons de finançament a obres hidràuliques.