Un total de catorze centres de les Terres de l’Ebre han gaudit de les activitats a l’aula, centrada en un nou model educatiu en què la tecnologia i les metodologies de treball es posen al servei de l’educació, dels futurs docents i dels docents que ja estan en actiu. Robots, ulleres de realitat virtual, tauletes, canons d’última generació… la tecnologia converteix l’aula en un “espai d’investigació”, on l’alumnat s’endinsa en pràctiques immersives i innovadores per assolir competències curriculars.
L’estudiantat de la URV prepara les seqüències metodològiques sota la direcció del professorat. “S’estan formant, però al mateix temps tenen l’oportunitat de posar en pràctica les activitats que han creat i comproven si funcionen o no”, detalla Holgado. Així doncs, els estudiants de la universitat són els encarregats d’executar les activitats amb les escoles del territori, que han valorat com a “excel·lents” les sessions realitzades. Estes, a més, es completen amb altres activitats fetes al Laboratori d’Educació i Tecnologia (ETLAB), la primera aula d’innovació inaugurada al campus.
Les eines tecnològiques de l’Aula Idees i l’ETLAB permeten crear metodologies per a tots els àmbits de l’aprenentatge: psicomotricitat, matemàtiques, ciències socials i naturals i geografia, entre d’altres. “Les escoles ho agraeixen perquè moltes vegades als seus centres no disposen de la tecnologia que tenim aquí”, explica Holgado. Les escoles accedeixen a l’oferta d’activitats a través d’un catàleg en línia, tot i que també treballen per projectes fets a mida. Així, els centres educatius ens poden demanar que fem activitats sota demanda relacionades amb centres d’interès específics per treballar capacitats o competències amb l’alumnat dels diferents nivells educatius d’infantil i primària”, diu el responsable dels graus d’Educació.

Imatge d’una de les escoles del territori durant la sessió a l’Aula Idees. Foto: URV
Des del campus Terres de l’Ebre ja es treballa per ampliar l’oferta d’activitats per a l’any vinent, quan s’espera que el nombre d’alumnes que gaudisca de les sessions s’incremente o s’iguale.
L’Aula Idees compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, les empreses HP, Advanced Education i NEXTEC. A més, a l’aula s’ha creat enguany el Laboratori d’Innovació per a l’Educació Mediambiental (LIEM) dins del Projecte d’especialització i competitivitat (PECT) Ebre Bioterritori, amb una inversió del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del PO FEDER de Catalunya 2014-2020. Per aquest motiu, dins de l’entorn d’aprenentatge innovador del LIEM s’han dut a terme activitats innovadores per aconseguir generar solucions basades en el coneixement i amb la cura del medi ambient.