Esta és una tasca que es du a terme de forma coordinada i per aquestes mateixes dates a escala mundial. I, tot i que en el cas del Delta encara queda per afrontar dos de les zones amb més exemplars d'ànecs, l'illa de Buda i la Punta de la Banya, tot indica que el recompte arribarà a unes 200.000 aus, segons han estimat els tècnics del Parc. "És difícil de saber, ara mateix", ha indicat un d'estos tècnics, Toni Curcó. "Encara no hem comptat ni la meitat dels ànecs, però tot ens indica que ens trobem davant d'un any normal, ni massa bo, ni massa fluix", ha subratllat. "Normalment, incloent-hi tots els grups, excepte les gavines, que les comptem cada 4 anys, podem parlar de l'ordre de 200.000 exemplars", que inclouen anàtids, flamencs, limícoles... i altres grups d'ocells aquàtics, segons el tècnic. L'any passat, la xifra va arribar als 236.789 exemplars. Els més abundants, els ànecs (100.000 exemplars) i les fotges (34.000 exemplars). Per la dificultat del seu recompte, les gavines i els gavilans només es recompten cada 4 anys; en l'últim d'estos censos, fet al 2011, se'n van detectar uns 50.000 exemplars.
Els tècnics del Parc també han pogut observar, en els darrers dos anys, com ha afectat l'assecament dels arrossars de l'hemidelta esquerre en la lluita contra la plaga del caragol poma, una mesura que enguany només s'ha implementat en part. "Ha estat un dels factors en què més ens hem fixat i hem vist que el comportament d'algunes espècies és diferent. Per exemple, en les marineres i les fredolugues, un contingent hivernal molt alt s'han quedat a l'hemidelta dret i en d'altres, en canvi, n'ha baixat la presència", ha explicat Curcó.
Curcó també s'ha referit als signes que evidencien els efectes del canvi climàtic. "Encara és molt difícil de dir com afecta tenint en compte només aquesta zona humida, perquè moltes vegades les variacions meteorològiques al nord d'Europa ho poden canviar tot. Però el que sí que hem detectat és que ocells que eren estivals, cada cop sembla que siguen més regulars i freqüents al Delta, per exemple, el martinet ros", una espècie que cria aquí en gran quantitat i que a l'hivern desapareixia. Els últims censos indiquen que hivernen "3, 5 o 7 exemplars al Delta", un fet que també es dóna amb l'agró roig.
El cens d'aus hivernals aquàtiques al Delta de l'Ebre s'ha dut a terme durant les darreres dos setmanes i, si les condicions climatològiques ho permeten, acabarà aquest divendres.