Un equip mèdic del Centre d’Atenció Primària (CAP) El Temple de Tortosa ha liderat un estudi pioner a Catalunya que demostra l’eficàcia de les ecografies pulmonars com a eina de control preventiu per a pacients amb insuficiència cardíaca. L’estudi, anomenat IC REPTE, conclou que aquest tractament no invasiu ni dolorós permet anticipar-se fins a quinze dies a una descompensació greu de la malaltia abans que el pacient presenti dispnea (ofec).
Aquesta anticipació ofereix un marge d’actuació terapèutica que evita urgències i ingressos hospitalaris, amb el consegüent benefici per a la salut dels pacients i una reducció del col·lapse assistencial.
“El seguiment, durant sis mesos, a 150 pacients ha millorat significativament el patró pulmonar i el risc d’hospitalització i de mort”, ha remarcat la doctora Rosa Caballol, una de les impulsores de l’estudi.
La investigació ha estat possible gràcies a una beca atorgada per la Fundació Doctor Ferran, que dona suport a projectes innovadors dins del sistema de salut de les Terres de l’Ebre. L’equip mèdic destaca que aquest nou protocol pot representar un canvi de paradigma en el seguiment de pacients amb patologies cròniques i una aposta clara per la medicina preventiva des de l’atenció primària.
L’ús sistemàtic de l’ecografia pulmonar en el seguiment d’aquests pacients pot convertir-se en una eina clau per millorar el pronòstic de vida de milers de persones a Catalunya, evitant episodis greus que comporten deteriorament físic, emocional i social.