Mig centenar de barques d’arrossegament acaben dilluns dos mesos de veda

Publicat el 29 d’agost de 2013 a les 08:07

Les gairebé mig centenar de barques d'arrossegament de Sant Carles de la Ràpita (48 segons Ports de la Generalitat) i les 3 registrades al port de Les Cases d'Alcanar tornen este dilluns a la mar després de la temporada de veda que les ha tingut dos mesos a port. És el gruix de la flota d'arrossegament que tornarà a feinejar, que es completa amb les 3 embarcacions de l'Ampolla i les 23 que hi ha a l'Ametlla de Mar, les quals ja va fer l'aturada de l'1 de maig fins al 30 de juny.

Per tant, les confraries ebrenques tornaran a partir de dilluns a estar subministrades per les captures de lluç, rap, moll, galeres i altres espècies que porten el total de 77 embarcacions que composen l'arrossegament. A més, als ports de les Terres de l'Ebre hi ha altres 94 barques d'arts menors, 7 d'encerclament a l'Ametlla de Mar, 6 del cèrcol de la tonyina al mateix municipi, i 3 de palangre de fons entre l'Ametlla i l'Ampolla.

"Abans érem una flota encara més potent, arribàvem a les 200 barques sobre els anys 90; després va començar a decaure, molta gent es va desfer de la seua barca perquè no hi havia relleu familiar, però ara tenim una bona flota nova i molts patrons joves", assegura Eusebi Rosales, patró major de la Confraria de Sant Carles de la Ràpita. Amb tot, esta confraria té la major flota pesquera de Catalunya, amb 85 embarcacions de bou i arts menors, seguida de la de Roses, amb 82, i l'Ametlla de Mar, amb 74 en total.
El 2012, el port de la Ràpita va ser el primer de Catalunya en valor de venda de peix en la llotja, amb més de 14 milions d'euros, seguit del de Vilanova, en el Garraf, amb 12,4 milions. A més, és el segon en volum de captures. L'any passat les barques de la població van pescar 291 tones de galera, 230 d'orada, 200 de lluç, altres 200 de polp i 30 de llagostí. Aquesta espècie de crustaci és la més cobejada de totes.
Cal recordar que el Govern de la Generalitat i la Unió Europea va aprovar al maig destinar enguany 680.000 euros en ajuts per al desenvolupament de zones dependents de la pesca de Catalunya dins el Fons Europeu de la Pesca. Els ajuts els gestiona el Grup d'Acció Litoral Costa de l'Ebre, que comprèn els municipis de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Alcanar, un territori que s'ha definit com a zona dependent de la pesca.