
Avui s'han presentat les 300 signatures al registre de l'ICS. Foto: Sirga Comunicació
L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, s’ha reunit este matí amb el director dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Albert Gómez, per tal de traslladar-li la reclamació de veïns del poble i del mateix consistori de recuperar el servei d’urgències al CAP de la població els caps de setmana, en horari diürn. Moliné també ha entrat al registre de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Tortosa unes 300 signatures de veïns que reclamen esta reobertura del servei, que es va deixar d’oferir l’octubre de 2011 arran de les retallades en els serveis sanitaris imposats pel govern català per la crisi econòmica.
Ja en aquell moment el grup municipal d’ERC –llavors a l’oposició- va protagonitzar mobilitzacions en contra de la mesura. Segons ha manifestat l’alcalde republicà, “mantenim que la supressió de les urgències en cap de setmana comporta un empitjorament del servei per a la gent del poble i de les poblacions veïnes –cal tindre en compte que és centre de referència també per a Rasquera, Ginestar, Tivissa, Garcia, Benissanet, Miravet i Mora d’Ebre- ja que ara s’han de desplaçar a l’hospital de Móra d’Ebre i, com aquí es concentren totes les urgències de la zona, esperar més del temps necessari”. Moliné ha matisat que “en cap moment demanem les urgències nocturnes perquè entenem que podria ser una despesa inassolible per a Salut, però sí que volem retornar a la situació anterior d’obrir de 8 del matí a 8 del vespre, tots els dies de la setmana”. Moliné també ha valorat que “no hi ha motius econòmics per a mantindre el CAP tancat els caps de setmana, ja que segons el conveni subscrit ara l’ICS ha de pagar un lloguer a Sagessa per efectuar este servei a l'hospital de Móra d’Ebre. És com vendre la casa i anar de lloguer”, ha afirmat.
A més de reivindicar la reobertura de les urgències amb les 300 signatures, també es reclama tornar al sistema anterior per demanar hora presencial al mateix cap, ja que ara s’ha de fer trucant a un número de telèfon i, segons Moliné, “això és una dificultat afegida sobretot per a la gent gran i dilata les visites.”
Segons ha valorat Moliné, a la reunió amb el director dels serveis territorials “hi ha hagut bona empatia. Salut s’ha compromès a estudiar els usuaris que tenia el servei abans del tancament per veure si era viable i llavors decidirà”. Moliné ha explicat que ha fet esta petició per “coherència”, ja que el seu partit, abans a l’oposició, sempre s’ha oposat a este tancament i també “pels imputs rebuts de veïns del poble que abans tenien un servei més proper i més ràpid”, ha defensat.