La Morra, un joc mil·lenari jugat en parella, ha trobat un lloc a la Ràpita, una localitat amb una rica tradició cultural a la comarca del Montsià. En este joc, els participants es col·loquen cara a cara, mostrant una mà des de darrere les seues esquenes de forma simultània. Mentrestant, criden una xifra que creuen que representarà la suma dels dits que els dos jugadors han mostrat. Això implica una combinació d'habilitats mentals i físiques, on la rapidesa de pensament i la capacitat de llegir al contrincant són crucials. Qui encerta la suma total dels dits mostrats guanya la ronda, tot ressaltant la competència i intriga que envolta aquest joc antiquíssim.
Amb un origen que es remunta a l'antic Egipte, la Morra es va estendre per tot Europa gràcies a les rutes comercials i intercanvis culturals que caracteritzaven aquell període històric. A la Ràpita, a més, aquest joc ha esdevingut una part integral de la identitat local i una font d'orgull per als seus habitants. Tradició, història i camaraderia s'uneixen en aquest joc ancestral, que no només és una forma d'entreteniment, sinó també una expressió de la cultura i les arrels d'una comunitat. La Morra també ha estat associada amb el món mariner com a activitat per passar el temps durant les llargues jornades al mar. Esta pràctica els ajudava a mantenir-se actius i connectats durant les seues llargues travessies, una forma d'alleujar la monotonia en les seves aventures marítimes.
Anys enrere, els habitants de la Ràpita solien acudir cada cap de setmana al bar Montsianell per jugar, però després del seu tancament, el joc va quedar relegat al campionat de festes majors. No obstant això, el 2007, amb una comunitat de jugadors consolidada, va néixer l'Associació Sociocultural Morràpita, revitalitzant la pràctica de la Morra al municipi.
Com explica el seu president, Rafa Balagué: "A la Ràpita, a La Morra s'ha jugat tota la vida. Este joc l'hem conegut pels avantpassats, pels iaios i rebesiaios, per dir-ho així". "És un joc mariner tot i que després hem descobert que a altres llocs és joc de pastors, per exemple", explica. "Aquí, natros ja ens trobem este joc engegat i el que hem fet ha estat continuar jugant". Va haver-hi un moment que el bar Montsianell que era on s'havia organitzat des del primer campionat de festes majors fins al vintè any van tancar i per mantenir el joc, "ràpidament vam formar Morràpita ara fa setze anys", diu orgullós Balagué.
"En aquests setze anys els jugadors som els que hem anat introduint més campionats com el de festes dels mariners, de la Mare de Déu de la Ràpita, el de Nadal o els infantils. Donem vida a la Morra durant tot l'any". Fins i tot ja fa quatre anys que fan lligues. L'última va ser la setmana passada que la van acabar amb 25 parelles que durant sis mesos han estat compartint 25 jornades de Morra.
La Morra infantil
"Pel que fa a campionats infantils, enguany farem per primera vegada el campionat infantil de Nadal, mantenim este que és el campionat de final de curs per dir-ho així i el d'Orígens que també fem un campionat infantil". Per Balagué introduir als xiquets i xiquetes al joc ha estat molt important, ja que "ens vam adonar que molts de fills o nebots als 10 o 11 anys ja els agradava i els captivava el fet de buscar números". "La Morra et captiva, has de tenir un càlcul mental prou àgil, la qual cosa a partir dels 10 anys és bona edat per a iniciar-se en el joc".
Avui dia els més petits tenen sis o set anys. "Quan nosaltres sortim fora, l'any 2009, per Internet, descobrim que hi ha Morra pel Mediterrani i que no és només un joc català o rapitenc, allà ens adonem que els altres països també tenen gent jove". Això va ser el que els va fer començar a treballar en la joventut "perquè el dia de demà a ells no els ho vinga de nou i quan anéssim a competir tinguéssim tots les mateixes oportunitats". Avui fem el cinquè campionat infantil amb deu parelles. En el darrer campionat infantil d'Orígens ja van ser 19 parelles.
La Morra també és un joc popular entre els xiquets i xiquetes, ja que no requereix cap equipament especial i és fàcil d'aprendre. Jugar a la Morra és una activitat divertida per als infants, ja que implica competició i interacció social. A més, ajuda a desenvolupar habilitats simples com la coordinació i la presa de decisions ràpida. És una manera excel·lent perquè passen el temps jugant amb amics i aprenguen sobre la competició d'una manera lúdica. El dissabte 15 de juny, la Ràpita va acollir el cinquè campionat infantil de morra i el MorraFest amb batalla de Morra, jocs tradicionals, música, musclada i dinar popular.
Dos germans, el Pol i el Martí i la seua mare, la Laura expliquen com van començar a introduir-se en este joc. "Vaig començar a jugar amb el meu tio Pep i després vam anar a jugar allà al Barri que feien jocs tradicionals", explica el Martí i reconeix orgullós que "em van dir que jugava bastant bé. Vaig jugar i em vaig divertir molt, vaig jugar bé, vaig quedar el segon i des d'aquell moment vaig començar a jugar i vaig fer una vegada un campionat d'adults i ara sempre jugo amb els adults i jugo la lliga". Avui, però juga amb el seu germà Pol que s'estrena en el campionat. "En jugar amb el meu germà sento molta alegria".
El germà menut diu que no estava nerviós, "de moment passem a quarts com a tercers, veurem com acaba". "Al campionat Morramundo, jo jugaré amb mon pare i als infantils amb mon germà", diu satisfet Pol Gil. "Em va semblar bé que els xiquets s'aficionessen a jugar a la Morra" diu la seva mare. "És una cosa molt d'aquí, de la Ràpita i m'agrada que seguisquen esta cultura popular".
Morramundo
El 2003, l'Associació Sòciu po seva Giocu de sa murra a Urzulei, Sardenya, va organitzar la primera trobada internacional de la morra l'Atòbiu de sos murradores del seu Mediterrànea. Avui, gràcies als esforços d'altres organitzacions, l'esdeveniment és itinerant i sota el nom Murramundo reuneix unes vint delegacions de tota la Mediterrània.
"El Morramundo vindrà aquí a la Ràpita perquè tot i que vam guanyar l'any passat a Sardenya, vam haver de demanar-ho", explica Rafa Balagué, president de l'Associació Morrapita. "Ho estem preparant tot per a aquest pròxim setembre poder tenir una festa de tota la Morra Mediterrània aquí a la Ràpita. El lloc escollit és al Parc del Garbí. Serà el segon, ja que a 2017 ja en vam acollir un, seran unes 300 persones que vindran de fora i nosaltres hem de tenir tot el cap de setmana cobert. El parc de Garbí de la Ràpita és un emplaçament ideal, és molt ampli, estem a la vora de la mar i com a grup mariner de morra, volíem que la gent que vingués pogués veure com som i què fem", conclou.