El Museu Terracota de La Galera estrena el cicle Artista Anònima amb una exposició d’art floral

El primer capítol es diu "L’altar floral" i revisa amb una mirada contemporània l’art floral de Pepi Querol Carapuig, de 76 anys, i veïna d’Ulldecona

L'exposició estarà al Museu Terracota fins el 26 de gener de 2025.
L'exposició estarà al Museu Terracota fins el 26 de gener de 2025. | Cedida
Redacció
16 de desembre de 2024, 17:59
Actualitzat: 17:59h

Moltes dones s’acosten a la pràctica artística quan es jubilen, quan s’alliberen de les càrregues laborals. Pinten, dibuixen, broden, fan ceràmica... Algunes ho fan de manera autodidacta i d’altres s’apunten a classes que els ofereixen un espai de socialització on poden interactuar amb dones que tenen interessos comuns. La majoria d’elles no tenen cap taller o estudi a casa. Anar a fer aquestes activitats és la seua habitació pròpia que diria Virginia Wolf. D’esta reflexió sorgeix Artista  Anònima, una proposta cultural que es presentarà una vegada a l’any al Museu Terracota-Centre d’Interpretació de la Terrissa de La Galera.

Este cicle vol posar en valor el treball artístic i artesanal de les dones grans de les zones rurals i reinterpretar-lo des d’una mirada contemporània sota el comissariat de la periodista cultural Laia Beltran.

L'altar floral

Pepita Querol Carapuig té 76 anys i és veïna d’Ulldecona. D’ençà que es va jubilar es dedica a pintar paisatges i natures mortes. Sempre ho ha viscut des de la modèstia, pensant que allò que estava fent no era art. La seua creativitat també l’ha canalitzat amb les Festes Quinquennals, quan cada cinc anys s’engalanen els carrers del seu poble en honor a la Verge de la Pietat. La primera vegada que va pintar flors i plantes naturals assecades va per les Quinquennals del 2009 i va fer-ho amb una antiga màquina d’ensofrar del seu marit. Amb la màquina penjada a l’esquena, ruixava de pintura flors d’alls silvestres i d’atzavara, fulles de figuera i de monstera deliciosa, cactus i tot allò que l’inspirava. Un cop més, va recórrer a l’enginy i la gestualitat per a crear les ornamentacions florals que tenia en ment. Per a cada edició de les Festes Quinquennals, Pepi Querol Carapuig ha fet del carreronet de casa seua un laboratori d’idees. Allò que va començar el 2009 s’ha convertit en un procés creatiu que ha anat perfeccionant en les edicions de 2014, 2019 i 2024: pensa una paleta de colors, s’inventa una narrativa i crea una posada en escena. La màquina d’ensofrar ja és una anècdota (ara utilitza pots d’esprais com una graffitera), però la curiositat i l’esperit creatiu segueixen intactes.

El primer capítol del cicle Artista Anònima es diu L’altar floral i reinterpreta la pràctica artística de Pepi Querol Carapuig. És un homenatge a la mare de la comissària, però també a totes les artistes anònimes d’entorns rurals que mereixen estar a un altar, un espai de devoció amb connotacions litúrgiques com també les tenen les Quinquennals. En la darrera edició d’estes festes, celebrades a principis de setembre, entrar al seu carreró era submergir-se en un fons marí. Part d’aquella obra delicada i eclèctica és la que es reinterpreta a L’altar floral, entenent “altar” com el monument disposat per a oferir sacrificis culturals. I entenent “sacrifici” com la mort ritual d’un ésser viu -en este cas, les flors i les plantes naturals- per honorar una divinitat, que són les dones grans, sàvies i artistes.

L'acte d'inauguració del cicle i de l'exposició, tindrà lloc,  diumenge 22 de desembre, a les 12.00 h al mateix Museu Terracota i anirà a càrrec de la comissària de l'exposició Laia Beltran, periodista cultural

L'exposició estarà al Museu Terracota fins el 26 de gener de 2025, amb l'horari habitual de dimecres a divendres de 9'30 a 13'30 h; dissabtes i diumenges de 12.00 a 14.00 h, tancant el dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener.