
Havia sigut el mètode més efectiu. El caragol maçana, a les zones on s’hi ha aplicat aigua de mar, pràcticament va desaparèixer, segons la valoració de l'efectivitat de les mesures aplicades feta per la Generalitat. Poques setmanes abans de la sega, però, va sorgir l'alarma en forma d'efectes secundaris, amb elevades afectacions sobre la collita d’arròs. L’afectació final ha sigut tanta que els pagesos s’han revelat i es neguen, en properes campanyes, a seguir utilitzant aigua de mar com a mesura, perquè esta eficàcia contra la plaga, diuen, no pot compensar els danys a l’arròs i al sòl si es repetix la inundació un any i un altre. La negativa va quedar palesa en la reunió que ahir va reunir uns 600 pagesos convocats per Prodelta, l’associació de cooperatives i regants del Delta, que tenen previst traslladar la decisió de vetar l’entrada d’aigua de mar als camps al departament d’Agricultura per tal que el pla de lluita que ha de començar d’immediat es fonamente en mesures alternatives.
Així ho ha explicat el president de Prodelta, Francesc Casanova, en declaracions a l’ACN, en què exposa el “no rotund” i descriu el “clamor ple d’energia i d’indignació” amb què respon el sector arrossaire a la intenció de tornar a inundar els camps d’arròs. Cal recordar que l'última temporada el pla va incloure la salinització d’un total de 3.400 hectàrees de terreny, mentre que altres 7.400 es van assecar i tractar amb saponines i altres productes. L’afirmació que van fer els responsables de l’Administració que la salinització i el posterior rentat “no afecta el sòl” no ha resultat realitat, segons han comprovat els pagesos a darrera hora. De fet, Unió de Pagesos ja va advertir, després de les primeres valoracions optimistes d'Agricultura, que els camps argilosos del Delta se n’havien ressentit de la sal i es van haver de tornar a rentar, i va plantejar dubtes sobre si els sòls podrien assumir noves inundacions amb aigua de mar.
Pràcticament enllestida la sega, els pagesos ja ho tenen clar. “La idea de l’aigua de mar l’hem de descartar (...) Si salinitzem haurem d’acabar marxant”, afirma Casanova en les seues declaracions. A l’espera d’alternatives, tornen a créixer les dificultats per combatre esta plaga d’efectes nefastos al delta de l’Ebre.