De fet, el col·lectiu de periodistes i professionals de la comunicació és el que més s'ha dixat sentir en una marxa que ha reunit menys d'un miler de persones i que ha transcorregut per l'artèria principal de Tortosa majoritàriament en silenci, com si tot allò que s'hagués de dir respecte a les retallades, l'amenaça de les pensions, la pèrdua de drets socials, el risc de l'estat del benestar o el retrocés de drets laborals com ara els convenis collectius estigués ja dit i més que dit. "Menys retallades, més drets socials" és una de les proclames que ha cridat el collectiu periodístic, que també ha improvisat altres lemes, com ara "Som periodistes, no propagandistes". La manifestació ha estat seguida per molt pocs espectadors en una ciutat tradicionalment poc reivindicativa este dia del treballador, a excepció del tram mig, quan sí que hi ha hagut més afluència a les vores per coincidir amb la cursa que, incomprensiblement, s'organitza cada any coincidint amb l'1 de maig en part del traçat que segueix la protesta, com si no hi hagués més dies, recorreguts ni hores a l'any.
En arribar a la plaça de l'Ajuntament, els comunicadors han estat els encarregats d'obrir els parlaments llegint un manifest en el qual alerten que "la precarització de la nostra feina significa oferir un periodisme de menys qualitat a la ciutadania i, alhora, una retallada en l'actual sistema democràtic i també de l'estat del benestar". El collectiu ha recordat que en els darrers temps ha assistit "a la progressiva reducció de plantilles, edicions dels diaris i les ràdios que històricament havien apostat pel territori, ERO a les televisions locals, i ara a l'acomiadament dels treballadors que cobrien el territori per TV3 i Catalunya Ràdio. Professionals de primer nivell que perden la feina i als quals se'n poden sumar més amb els ERO que amenacen les plantilles de TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies. Els mitjans públics i els privats tenen la responsabilitat social de mantenir la democràcia i el dret a la informació per a la ciutadania de les Terres de l'Ebre", han continuat. Per tot, han reivindicat, entre d'altres, "condicions de treball dignes, sous dignes, posar fi a l'intrusisme professional, rebutjar les interferències polítiques en l'exercici de la professió i exigir als partits polítics i a les Administracions públiques transparència en l'adjudicació de les subvencions als mitjans de comunicació".
Menys austeritat, frau i evasió fiscal
L'escriptor Josep Igual ha estat l'encarregat de llegir el manifest sindical, en el qual s'ha reclamat canviar les polítiques d'austeritat dogmàtica a Catalunya, Espanya i Europa per polítiques d'estímul econòmic, redistribuint la riquesa amb una reforma fiscal progressiva i lluitant contra el frau i l'evasió fiscal". També han fet allusió a la negociació collectiva exigint "el manteniment de la vigència dels convenis que garanteix les condicions laborals dels treballadors i les treballadores" i han demanat la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania, la dació en pagament i una solució justa per als estalviadors afectats per les participacions preferents, a més de serveis públics de qualitat. Una llista que any rere any es fa més llarga.
Foto: Sofia Cabanes