Norma Pujol reclama realitzar simulacres d’emergència nuclear amb població civil

La diputada flixanca ha demanat al govern espanyol la necessitat de col·laboració amb la Generalitat en l’organització i gestió de les emergències nuclears

Publicat el 30 de novembre de 2022 a les 19:45
Actualitzat el 30 de novembre de 2022 a les 19:55
La diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya, Norma Pujol, ha interpel·lat al ministre d’Interior, Grande-Marlaska, sobre l’actualització dels Plans d’Emergència Nuclears Exteriors i la realització de simulacres d’emergència amb població civil.
 
Pujol li ha reclamat que es facin simulacres  amb la població civil de les àrees nuclears. “Com a veïna de Flix, amb 34 anys, no n’he viscut mai cap, perquè el darrer, i únic que es va fer va ser l’any 1987.” Ha denunciat afegint que  “la no realització d’un simulacre general amb població, mobilització d’operatius i recursos, impossibilita poder comprovar de manera pràctica i real, l’eficàcia del Pla d’Emergència Nuclear Exterior de les Centrals d’Ascó i Vandellòs (PENTA)”. A més ha apuntat que  aquesta inacció està vulnerant el punt V.5 del mateix PENTA, que es compromet a coordinar un simulacre general cada tres anys.
 
La diputada republicana ha lamentat la manca de resposta i compromís del ministre en la celebració de simulacres amb població, a la vegada que li ha recordat que des de fa dècades “els ajuntaments veïns de les centrals critiquen la manca d’actualització dels Plans d’Emergència Nuclears Exteriors, així com la falta de mitjans i recursos per poder portar-los a terme de manera eficaç i efectiva”. Un dels dèficits més escandalosos és la manca de cobertura de telefonia mòbil en diferents termes municipals propers a les centrals i els obsolets sistemes d’alerta i comunicació d’emergències als ciutadans de les zones nuclears.
 
“Aquest no és un tema d’un territori concret, no és un tema d’interès local, sinó que és un tema d’interès general, un tema d’Estat que és qui en té les competències”. Ha reblat per afegir seguidament: “necessitem que l’Estat compleixi amb les seves responsabilitats i competències, i si no tenen la capacitat d’actualitzar els Plans i d’organitzar els simulacres, traspassin les competències a la Generalitat de Catalunya i ho farem”
 
En aquest sentit Pujol li ha reclamat al ministre un nou marc de col·laboració necessària amb la Generalitat.  “Demanem la creació d’un òrgan específic per dirigir la planificació i la implantació del PENTA,  que estigui format per la Generalitat de Catalunya, l’Administració de l’Estat i el Consejo de Seguridad Nuclear”.
 
La diputada després de recordar que Esquerra Republicana és l’únic partit que fa més d’una dècada que posa al centre del debat de les Corts Generals el tema de la seguretat nuclear, ha enumerat algunes demandes que continuen reivindicant per actualitzar els Plans d’Emergència Nuclear Exteriors.
 
Entre estes hi ha la reclamació al govern espanyol de realitzar, adequar i mantenir en òptim estat les principals infraestructures de comunicació que han de facilitar, segons el PENTA, les funcions de concentració i evacuació de la població en cas d’emergència. També, dotar i assegurar, de manera immediata, als municipis de la zona I cobertura de telefonia mòbil total; així com aprovar un nou PENTA ampliant la zona I (de mesures de protecció urgents) amb una nova subzona IIA per incorporar els municipis que tinguin el nucli de població a l’àrea situada entre els 10 quilòmetres i  20 quilòmetres de les centrals, als que es dotarien dels mateixos mitjans i recursos que als de la zona I; i per últim, transposar completament la Directiva 2014/87/Euratom del Consell, de 8 de juliol.