
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el nou projecte per portar aigua del Segre a 32 municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia, a través del Segarra-Garrigues. Durant la reunió, Vila ha recalcat que “aquesta xarxa d’abastament no serà l’avantsala d’un transvasament del Segre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona” i ha insistit que l’actuació “busca la resolució dels problemes d’abastament d’una zona del país que té pocs recursos hídrics”.
Però la Plataforma en Defensa de l’Ebre defensa una situació ben diferent, ja que recorda que quatre dels 32 municipis als quals arribarà l’aigua del Segre (Forès, les Piles, Santa Coloma de Queralt i Montmaneu), pertanyen a les conques internes de Catalunya i no a la conca de l’Ebre, per tant, del que estem parlant, diu la PDE, no és d’altra cosa que d’un nou minitransvasament. “Una vegada l’aigua arribe físicament a les conques internes, ja s’ha perdut el control”, ha assegurat a aguaita.cat Manolo Tomàs. Per al portaveu antitransvasament, “es confirma allò que denunciarem davant la Fiscalia general de Catalunya, i és que el canal Segarra-Garrigues s’utilitzarà per transvasar aigua”. Tomàs considera que “esta és una notícia molt trista per a la gent de les Terres de l’Ebre, la resposta a l’Assemblea que vam celebrar dissabte”.
El projecte que ha presentat Vila durant una reunió amb els presidents de les diputacions de Barcelona, Lleida i Tarragona, els presidents dels consells comarcals de les quatre comarques beneficiades, així com també amb diversos alcaldes de la zona, ja es va fer públic al 2009 però s’ha anat endarrerint per discrepàncies de tramitació entre l’ACA i Acuaebro. Vila ha explicat que l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet un reestudi total de la xarxa d’abastament des del Segarra-Garrigues, reduint el cost del projecte, de manera que els 30 milions d’euros en què estaba pressupostada l’obra passen a 18. Inclourà 110 quilòmetres de conduccions, 7 estacions de bombament i 4 dipòsits.