Així mateix, hi ha determinats collectius que en el dia a dia pateixen situacions d'intolerància, de vulneració dels seus drets, perquè, de la mateixa manera, hi ha unes persones que creuen que tenen raons per fer-les sentir diferents.
Davant d'aquestes situacions, sempre sorgeix un grup de persones, plataformes o entitats compromeses amb els drets humans que no ens quedem de braços creuats preguntant-nos per què passen aquestes coses en ple segle XXI, sinó que ens unim per fer front a qualsevol tipus d'impunitat en tot el que fa referència a la vulneració dels drets humans.
És el cas d'Atzavara-arrels, que ha signat un acord de collaboració amb SOS Racisme-Catalunya per engegar a Tortosa i a tot l'àmbit de les Terres de l'Ebre el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD).
Es tracta d'un servei gratuït, que va néixer a partir de l'Oficina d'Informació i Denúncies (OID), que es va crear l'any 1992 per atendre aquelles persones, grups i collectius que hagin estat víctimes o testimonis de fets i/o comportaments racistes o xenòfobs, així com denunciar l'aplicació desigual dels seus drets.
La finalitat es oferir una atenció integral a les víctimes de forma completa portant a terme no només la gestió i resolució del conflicte que ens presenten sinó oferint també, si cal, un suport d'abast social i personal. Són moltes les persones que pel seu color de pell, el seu origen o la seva cultura pateixen agressions i discriminacions de caire xenòfob o racista, amb la qual cosa es vulneren els seus drets fonamentals.
El SAiD cerca sensibilitzar sobre el respecte als drets inherents de tots els ciutadans i ciutadanes, com també actuar contra la discriminació racista, per tal de treballar a favor de la integració efectiva de totes les persones que viuen al nostre país.
És per això que el proper dijous 29 de novembre es farà una sessió formativa oberta a tota la ciutadania amb l'objectiu que qualsevol persona, entitat o grup s'apropiï de les eines necessàries per poder resoldre situacions que puguin sorgir en qualsevol moment i lloc.
És important donar a conèixer el fet que aquest és un problema de tots i totes, i per tant tots som responsables de donar una resposta contundent davant els que volen traspassar la frontera de la dignitat humana.
Qualsevol persona, gràcies a la informació que rebrà en aquesta sessió formativa, comptarà amb les eines per actuar davant d'una situació d'aquest tipus. Tenim doncs, també, l'oportunitat de transmetre aquesta al màxim nombre possible de persones perquè en un futur no gaire llunyà puguem parlar de xenofòbia i racisme com a paraules obsoletes..
Per tant, des del Calidoscopi, us convidem formalment a participar en aquest acte el dijous 29 de novembre. Ens trobarem a la Biblioteca Marcellí Domingo de 18.30 a 20.30 h. Us assegurem que hi haurà sorpreses agradables cap al final de la trobada.
Per a més informació sobre què és el SaiD premeu aquí.