«Operació Aigua»: descobrir els usos i abusos dels recursos hídrics

L'exposició de Sorea passarà per una trentena de localitats catalanes

Publicat el 15 d’octubre de 2020 a les 10:50
Actualitzat el 15 d’octubre de 2020 a les 16:40
[inicicentrareport]
Hi ha aigua per a tothom? Quanta aigua consumim cada dia els catalans i catalanes? Quantes persones no tenen accés a aigua potable arreu del món? Saps com es calcula l'aigua virtual que es consumeix en menjar un tall de carn o en comprar una samarreta?
[nointext]
Estes i moltes altres preguntes es responen a l'exposició Operació Aigua, organitzada per Sorea, i que s'ha estrenat este octubre al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Està previst que, posteriorment, inicii una gira que el portarà a una trentena de localitats de Catalunya.

Operació Aigua vol conscienciar als visitants sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l’impacte que tenen en el medi natural. Està formada per quatre plafons corresponents als quatre grans àmbits de l'exposició: aigua per a tothom?; quanta aigua consumeixes?; com s'embruta l'aigua; i com contaminem l'aigua?

[ficentrareport]

Exposició 'Operació aigua', al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Foto: Adrià Costa


[inicicentrareport]

1. Aigua per tothom?


Ens fa prendre consciència de la disponibilitat i el repartiment de l’aigua dolça a la Terra, de les previsions de futur tenint en compte les conseqüències del canvi climàtic i del nostre model de societat i de com li volen donar
 

2. Quanta aigua consumeixes?


Ens aporta dades sobre el consum d’aigua domèstic i consells per al seu estalvi. També fa incidència en l’aigua virtual que consumim a través del menjar, la roba i els objectes que utilitzem diàriament i que configuren la nostra petjada hídrica.
 

3. Com s’embruta l’aigua?


Fa un especial èmfasi en les residus domèstics que llencem pel desguàs o que no reciclem correctament i que causen problemes en la xarxa de clavegueram i que suposen un perill pel medi natural.
 

4. Com contaminem l’aigua?


Fa un repàs de com incideixen les diferents activitats humanes en el consum i l’impacte que tenen en la contaminació de les aigües. 

[ficentrareport]

Exposició 'Operació aigua', al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Foto: Adrià Costa


[inicicentrareport]
L’exposició està dirigida al públic general, posant un èmfasi especial en el públic familiar i escolar. Per este motiu, s’ha preparat un joc d’investigació en què els participants són científics que han de cercar les causes que han provocat la mort dels peixos. Esta investigació els porta a descobrir algunes de les dades més destacades dels diferents àmbits de l’exposició, posant el focus en les mesures que poden prendre a nivell personal.
 

Inauguració a Granollers


El passat 1 d'octubre es va inaugurar l'exposició Operació Aigua al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Hi serà fins al 21 d'octubre i, posteriorment, passarà per Mollet del Vallès, la Garriga, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès, entre altres localitats.

La inauguració va comptar amb Emili Giralt, conseller delegat de Sorea, que va destacar la importància de gestionar els recursos hídrics en un context com l'actual, en plena crisi per la pandèmia i també per l'emergència climàtica. A l'acte també hi van assistir Josep Mayoral, alcalde de Granollers; Toni Arrizabalaga, director del Museu de Ciències Naturals; així com Alfred Rodríguez Picó. 

El meteoròleg i divulgador científic va ser l'encarregat de completar la inauguració amb una conferència on es va centrar en l'impacte del canvi climàtic en els recursos hídrics. “El temps està boig ara i ho ha estat sempre. Però els últims 30 anys esta bogeria ha augmentat, i els fenòmens severs són i seran cada cop més extrems i més violents”, va alertar.

[despiece]
 

On es podrà veure l'exposició Operació Aigua


 Granollers-Museu de Ciències Naturals (1-21 d’octubre del 2020)
 Mollet del Vallès (22 d'octubre-11 de novembre del 2020)
 La Garriga (12 de novembre-2 de desembre del 2020)
 Sant Celoni (3-27 de desembre del 2020)
 Sant Cugat del Vallès (28 de desembre del 2020-20 de gener del 2021)
 Rubí (21 de gener-10 de febrer del 2021)

I també a:

Martorell, Sitges. Calafell, Amposta, Sant Pere de Ribes, Salou, Alcanar, Benicarló, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Berga, Sallent, Manlleu, Olot, Roses, l’Escala, Arbúcies, Tossa de Mar, Pineda de Mar, Premià de Dalt i el Masnou.[/despiece][ficentrareport]
[suportSorea]
[noautor] [superfoto] [sensepubli] [senseminutaminut]