La pastora Vanessa Salvador posa en marxa l'Espai Test de Gandesa: «He trobat el meu ofici»

La ramadera es prova en el pasturatge amb un ramat de cabra catalana, però aspira a pasturar crestons al Port

La pastora Vanessa Salvador, amb el seu nou ramat que cuida a l'Espai Test Agrari de Gandesa
La pastora Vanessa Salvador, amb el seu nou ramat que cuida a l'Espai Test Agrari de Gandesa | ACN / Anna Ferràs
Redacció
03 de juliol de 2024, 09:56
Actualitzat: 05 de juliol, 9:45h

L'Espai Test Agrari de Gandesa ja està a ple rendiment. Divendres va arribar el primer ramat, 93 cabres de raça catalana, que pastura Vanessa Salvador, veïna d'Horta de Sant Joan. Salvador, enginyera industrial de formació, va anar coent aquest gir vital al costat de pastorsjoves del poble, com Domènech Niella o Rosana Rel. L'any passat es va formar a l'Escola de Pastors de Catalunya i ha estat escollida per estrenar l'Espai Test que facilita i acompanya nous projectes ramaders de cabrum de carn i silvopastura. Tot i els nervis dels primers dies per l'adaptació del ramat, Salvador se sent "feliç" amb la proposta i ja gesta un futur on vol tenir un ramat de crestó, pasturar al Port i fer productes làctics com els iogurts.

A mig matí, la Vanessa arriba al corral de l'Espai Test Agrari de Gandesa on les cabres l'esperen relaxades i tranquil·les per sortir a pasturar. Com fa pocs dies que són aquí, la pastora les revisa i decideix donar-los una mica de menjar abans de sortir al bosc, una extensió de mig miler d'hectàrees dels Comuns de Gandesa, a la serra de Pàndols, on aquest ramat de cabres banques s'alimentarà i farà gestió forestal.

Les 93 cabres, 90 femelles i 3 mascles, van arribar divendres i aquests primers dies són "una mica una bogeria", però la pastora se sent "superfeliç. "Estic cansadíssima, però superfeliç. De fet, he trobat el meu ofici", ha sentenciat. Vanessa Salvador Sánchez, enginyera industrial de formació, assegura que des que va arribar a Horta de Sant Joan, havia provat diversos oficis, en cooperatives o a la vinya, i tenia clar que en volia un "relacionat amb la terra". "És el que li donava sentit a tot plegat", ha dit.

Canvi radical de vida

Vanessa Salvador és originària de Barcelona, però fa uns cinc anys que viu a Horta de Sant Joan (Terra Alta). No va arribar al poble amb la decisió presa de ser pastora, però al poble va conèixer amics que s'hi dediquen o en cuiden, amb ramats de cabra blanca de Rasquera o ramats domèstics, i "es va enamorar d'aquest món". A poc a poc ha anat coneixent l'ofici, acompanyant-los en la pastura, en les criances de les cabres o la gestió del corral. "I em va encantar i vaig decidir que volia tenir el meu propi ramat, el meu propi projecte", ha contat.

La formació per dur-lo a terme l'ha fet a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, on va estudiar l'any passat. Les pràctiques les va fer a l'explotació de Vilanova del Meià d'on ha vingut el seu nou ramat, i també a Can Pastoret, on va descobrir "una pastura més controlada". De les dues experiències en farà el seu propi model "mixt"— "És aquesta formació que m'ha permès accedir a aquest espai – de Gandesa —", ha destacat.

gandesa-cabres-pastor
Cabres a les menjadores envoltant la pastora Vanessa Salvador a l'Espai Test de Gandesa Anna Ferràs

Facilitats i acompanyament

Salvador agraeix les facilitats i l'acompanyament que representa el projecte Espai Test Agrari. "M'han facilitat les instal·lacions, el ramat, tot l'acompanyament per engegar-ho, i la confiança que tot anirà bé, o tot el millor que es pugui. Al final és això, provar-te a tu mateixa, perquè no és el mateix treballar per algú que prendre't les pròpies decisions. Si t'equivoques et corregeixen i et marquen el camí. Per mi és indispensable", ha remarcat la pastora. "De la burocràcia, no he vist res. Em puc dedicar a provar l'ofici de pastora", ha afegit.

Tot aquest acompanyament el dirigeix l'Associació d'Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA). Tenen en marxa cinc Espai Test, "dispositius d'emprenedoria agrària", i en despleguen cinc més a tot el país. Com apunta Marc González Puente, coordinador de l'entitat, el sector agrari "està envellit" i fan falta que persones joves, que sovint són de fora del sector. Per "acabar d'incorporar-les", ARCA els ajuda amb "les moltes barreres" d'accés al sector, els terrenys, els factors productius, l'accés a formació, o l'experiència pràctica. També se'ls facilita el finançament i aquests "espais relativament segurs", sense riscos econòmics personals, per poder posar a prova les "capacitat i competències".

Primera de molts emprenedors

A Gandesa, Vanessa Salvador hi pot estar uns dos anys, tres i mig com a màxim, i després marxarà amb el seu propi ramat que haurà de gestionar en una explotació pròpia. El seu projecte de futur és tenir un ramat de crestó, cabrits castrats de cabra blanca, a Horta de Sant Joan i incorporar la producció de iogurts aprofitant la criança de les cabres. També aposta per pasturar als Ports, "si li permeten les entitats que li han de permetre". "Ara tinc temps per formar el meu ramat i anar temptejant-ho", ha apuntat.

Quan ella marxi, es tornarà a obrir una convocatòria, amb nous emprenedors o col·lectius que vulguin emprendre un projecte amb la cobertura que dona l'Espai Test. L'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya és la titular de l'explotació on es desenvolupa el projecte i fa la contractació de la persona emprenedora i l'Ajuntament de Gandesa posa a disposició la finca on es desenvolupa l'activitat, entre d'altres. També estan vinculats amb la iniciativa el Consell Comarcal de la Terra Alta i el Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques (CIS).