Per què mengem 12 grans de raïm per Cap d'Any?

Sembla que esta tradició tan popular va nàixer al principi del segle XX. Però saps per quin motiu?

Publicat el 30 de desembre de 2014 a les 22:10
Actualitzat el 02 de gener de 2015 a les 08:34

 


Hi ha moltes teories respecte este tema, però la més extesa és que uns agricultors de Múrcia i Alacant l'any 1909 van produir un excés de raïm i, per aprofitar-ho, van posar de moda la ingesta dels dotze grans de raïm de la sort al ritme de les campanades. Així doncs, a partir d'aquell moment, qualsevol persona que volgués tindre sort l'any vinent havia de seguir esta tradició. 

Una altra teoria data de l'any 1882 quan la burgesia tenia el costum de beure cava i menjar raïm durant la nit de Cap d'Any. Un grup de madrilenys van decidir ironitzar esta tradició i van anar a la Puerta del Sol per menjar el raïm al ritme de les campanades. 

Però, evidentment, com totes les tradicions, no s'ha quedat només a l'Estat espanyol sinó que s'ha incorporat a altres països com Mèxic, Argentina o Xile. A més, altres persones acompanyen la tradició dels 12 grans de raïm amb portar alguna peça de roba interior de color roig.