Els pescadors ebrencs participen a la vaga avui i demà 9 i 10 de desembre per protestar contra la proposta de la Comissió Europea de limitar els dies de pesca a entre 20 i 28 dies anuals. Esta regulació afecta especialment la pesca d'arrossegament de fons, que és crucial per al sector pesquer del territori. Els pescadors ja van fer vaga el passat febrer per protestar contra les seues condicions de treball i alertar sobre la possible desaparició de la pesca professional si esta regulació es porta a terme.
Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita ha expressat en declaracions a Aguaita.cat que esta proposta és inviable i que la pesca professional desapareixeria sense la modalitat d'arrossegament, que representa un 60% de les vendes de la llotja. "No hi ha negociació possible", afirma el secretari de la cofraria rapitenca. Balagué va de camí a Madrid amb bus per protestar amb la resta dels sector pesquer, explica que de fet han sortit quatre autobusos de la demarcació de Tarragona per fer sentir la veu dels pescadors a les negociacions de Madrid: un de la Ràpita, un de l'Ametlla de Mar, un de Cambrils i un de Tarragona. "Els pescadors ebrencs diem prou, la proposta de la Unió Europea és innegociable", conclou Balagué.
Què demana Europa als pescadors?
La Comissió Europea, amb seu a Brussel·les, proposa una reducció del 79% dels dies de pesca per a la flota d'arrossegament del Mediterrani, passant de l'actual mitjana de 130 dies anuals a només entre 20 i 28 dies a l'any. Esta mesura suposaria un cop mortal per a les 50 embarcacions d'arrossegament que operen actualment a les Terres de l'Ebre, segons les confraries locals.
La setmana passada, Espanya, França i Itàlia van signar una declaració conjunta per demanar a la Comissió Europea una moratòria de les mesures de gestió pesquera al Mediterrani per al 2025, que inclouen una reducció progressiva. Les confraries ebrenques defensen que, en els últims anys, el sector s'ha anat adaptant a la sostenibilitat i ha implementat mesures com jornades més curtes, vedes biològiques anuals de més de 50 dies, zones d'exclusió pesquera i mesures tècniques de pesca més selectives i com afirma Joan Balagué, secretari de la Confraria de la Ràpita, "Des d'Europa haurien de mirar primer si totes estes mesures i esforços dels pescadors han donat els seus fruits i no aplicar estes retallades que porten al sector pesquer a una situació insostenible si sol podem sortir 28 dies l'any a pescar".
La Generalitat, al costat de les confraries
El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, l'ampostí Antoni Espanya, està totalment d'acord amb les confraries de pescadors. A més, destaca que tant el Ministeri d’Agricultura com els governs de França i Itàlia estan a favor d'una moratòria del pla per tal d'avaluar la metodologia utilitzada per la Comissió Europea per calcular els estocs reals de peix, que s'haurien utilitzat com a base per justificar la reducció de la pesca d'arrossegament.
28Dies a l'any de pesca d'arrossegament. És la proposta de la Comissió Europea per a la flota d'arrossegament del Mediterrani.
Segons explica Antoni Espanya a l'Aguaita.cat, en el cas català, les dades recollides per Icatmar, un organisme de recerca del món pesquer que utilitza la mateixa metodologia que les autoritats nord-americanes i canadenques, indiquen que espècies de referència com la gamba roja o el moll es troben per sobre del llindar de sostenibilitat pesquera.
"No estem d'acord amb les dades que l'Unió Europea està donant per aplicar estes mesures, volem que s'ho replantegin". Espanya mostra el seu suport total a les Confraries de Pescadors "a les Terres de l'Ebre hi ha unes cinquanta barques d'arrossegament, cal tenir en compte la sostenibilitat però també les dades econòmiques i per a la pesca ebrenca no seria sostenible treballar 28 dies l'any, no hi ha cap empresa que tire endavant treballant 28 dies en un any", pensa.
"També afectaria a la gastronomia ja que no existiria el llagostí fresc a les cartes dels restaurants"
anotni espanya, director de política marítima de la generalitat
"També afectaria a la gastronomia ja que no existiria el llagostí fresc per exemple a les cartes dels restaurants, durant la resta de l'any s'hauria d'exportar del nord d'Àfrica". El director de Política Marítima afirma que administració i pescadors van units i que tota la mediterrània va a una amb les mateixes reivindicacions, des del País València, Catalunya, Balears, França, tinguin el color polític que tinguin lluitem units per la supervivència del sector pesquer.
Mobilitzacions
En motiu de la mobilització del sector pesquer este 9 de desembre, a les 18h, a la Plaça Sant Pere de les Cases d'Alcanar hi haurà una manifestació de protesta del sector pesquer ebrenc en contra de les mesures europees. Hi han convocades totes les confraries ebrenques: les Cases d'Alcanar, La Ràpita, L'Ametlla de Mar i Deltebre.
Els pescadors estan decidits a fer sentir la seva veu i a mostrar el seu suport al ministre espanyol durant les negociacions amb el nou comissari europeu de pesca.