I, d’entre tots els sistemes operatius per a dispositius mòbils, el que destaca més, ara per ara, és l’Android. De fet, s’espera que per al 2014 hi haja més de mil milions (1.000.000.000) d’Androids en funcionament. Quan parlem de xifres molts grans se fa difícil de valorar el seu abast. Mil milions d’Androids és molt, però quant és molt?

És pot fer una comparació amb la població mundial que hi ha a la Terra. Actualment, les estimacions diuen que estem al voltant dels set mil milions d’habitants (7.000.000.000). Podem fer l’exercici de pintar els territoris de la Terra que tinguen una població de mil milions d’habitants. Fent-ho així, veurem que la Terra queda pintada amb set colors diferents (tal i com se veu a la imatge adjunta). Cada color representa una població (aproximada) de mil milions d’habitants. Doncs aquest 2014, la població d’un d’aquests colors correspondrà al total d’habitants que tindran un Android a les seues mans. Quan ho veus sobre el mapa és quan te n’adones del que veritablement representa.
Els usuaris d’Android, per tal d’activar-lo i poder utilitzar plenament les seues funcions, han de disposar d’un compte de Google (de GMail) que han d’introduir a l’engegar l’aparell. No és que siga una cosa opcional, és obligatori. I clar, el cap va ràpid i pensa “...així és com Google fa el seguiment de totes les meues accions i se va guardant la informació dels meus gustos, preferències, pàgines visitades, imatges enviades, etc” . Us proposo que feu aquest pensament, però ampliat als mil milions de terminals Android dels que he parlat més amunt. Efectivament, Google i els seus Androids estan creant (o almenys estan en disposició de fer-ho) una immensa biblioteca de coneixement sobre els seus usuaris, sobre el món!
Per si això no fos suficient, cal afegir-hi que el sistema Android ja és el major consumidor de dades. Molt per davant dels altres sistemes operatius (iPhone o Windows Phone, entre altres). De mitjana, consumixen al voltant de 2,2 GB de dades mensuals. I sembla ser que les perspectives són que aquest volum de dades vaja en augment.
En diverses ocasions, la literatura i el cinema ens han narrat un món en què les màquines han evolucionat fins arribar a convertir-se en elements amenaçadors per a l’espècie humana. En són clars exemples el llibre Jo. Robot, d’Isaac Asimov, i la saga de pel·lícules Terminator, dirigides per James Cameron. Me pregunto si estem caminant cap a aquest tipus de món ... Me pregunto si serem capaços de dominar la tecnologia i les màquines.
Per ampliar informació:
• Prediccions de Gartner.
• EPIC - Com serà Internet cap al 2015? (vídeo del 2006, amb noms de futurs serveis hipotètics) - Youtube.
• Mil millones de Android en 2014 (El Pais, 07-01-2014).
• Android, devorador de datos (El Pais, 02-01-2014):
• “Jo, Robot” (Viquipedia, 09-01-2014).
• “Terminator” (Viquipedia, 09-01-2014).
Més articles d’Artur Tallada a Tres és companyia.