Societat

La plataforma d'operacions per segellar els pous submarins del Castor ja és a Tarragona

La previsió d'Enagás és que la unitat siga remolcada durant el mes d'abril fins als voltants de la plataforma Castor, on haurà d'instal·lar 37 taps en tretze pous

  • La plataforma ha arribat de Dinamarca davant la costa tarragonina. -

ARA A PORTADA

Publicat el 30 de març de 2025 a les 19:12
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 20:48

La plataforma d'operacions que ha de segellar definitivament els pous submarins del projecte Castor ha arribat este diumenge al migdia davant la costa de Tarragona. La unitat, anomenada Noble Resolve, està a una milla de la platja i té uns 150 metres d'altura. La previsió d'Enagás és que la unitat Jackup MODU siga remolcada durant el mes d'abril fins als voltants de la plataforma Castor, on haurà d'instal·lar 37 taps en tretze pous. En 22 dels segells es farà servir la perforació mecànica i en la resta, detonacions al subsol marí. Per la seua part, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'Ajuntament d'Alcanar han avisat que fiscalitzaran el desmantellament del fallit projecte de gas i han criticat l'opacitat de l'operació.

La plataforma d'operacions ha arribat poc abans de les dos del migdia a la costa tarragonina, provinent de Dinamarca. La previsió d'Enagás és que la unitat Jackup MODU sigui remolcada durant el mes d'abril fins als voltants de la plataforma Castor. Han hagut de passar tres anys de tràmit administratiu perquè la companyia puga començar a inutilitzar definitivament els pous.

Es tracta d'uns pous submarins tancats des de 2016 amb uns segells provisionals, que tenen una caducitat d'entre dos i quatre anys. En total, s'han d'instal·lar 37 taps, 22 dels quals fent servir la perforació mecànica i la resta, amb detonacions al subsol marí. Segons càlculs de la companyia ara fa tres anys, el cost de tot plegat ascendia fins a uns 70 milions d'euros.

A mitjan març d'enguany, el govern espanyol va donar llum verda a la declaració d'impacte ambiental (DIA) que ha de permetre l'operació, que es dividirà en tres fases. En primer terme, s'aproximarà i posicionarà la plataforma d'operacions, que s'ancorarà al fons marí. A la segona fase s'executarà el segellament i abandonament definitiu dels pous. És en este moment en què està prevista la retirada dels taps temporals i la neteja del fluid "detectat el 2015 que impregna les parets interiors dels pous" per assegurar l'adherència del ciment. La companyia va apuntar en aquell moment l'existència de restes de petroli de producció. En l'última fase, es restaurarà el fons marí i s'efectuarà la desmobilització, tant de la plataforma d'operacions com dels equips i el personal.

Continua la fiscalització per part de l'Ajuntament i Defensa de les Terres del Sénia

Davant d'esta operativa, l'Ajuntament d'Alcanar i la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia han avisat que seguiran fiscalitzant el procés. En una roda de premsa esta setmana, han reclamat "informació detallada de totes les possibles conseqüències que hi puguen haver" en el procés de desmantellament i segellat del fallit projecte de magatzem de gas submarí Castor.

Alhora, han tornat a alertar dels "riscos importants" com són "el possible vessament d'hidrocarburs", restes de cru que no es van extreure quan Shell va explotar la plataforma petroliera Amposta, o "nova sismicitat" pels "moviments estructurals" que es preveuen en el segellat. En la mateixa línia, l'entitat ha demanat transparència en els costos del Castor, que ara són declarats "confidencials", a més d'un calendari del desmantellament de la plataforma terrestre d'operacions.

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia també ha instat a revisar el funcionament dels sismògrafs instal·lats per controlar la injecció del gas del Castor, ja que són els aparells que han de vetllar l'Institut Geogràfic Nacional per controlar la sismicitat durant les tasques de segellament. En cas de registrar terratrèmols per sobre de 2,5 a l'escala de Richter o bé cinc sismes seguits de menor intensitat, els treballs s'aturarien.