Protegeix el teu domini. Que no et passe com a Barcelona World!

Publicat el 11 de desembre de 2012 a les 09:34

I si ja està agafat, hauràs de buscar-ne un altre, fer-hi alguna adaptació, incloure algun afegit... el cas és, però, que t'han extret la identitat i que si busques a Google Corona.com només hi trobaràs la cervesa i res de xocolata, sabates, hotels ni molins. Les marques són, cada cop més, l'actiu més important de les empreses i també de les persones (no oblidem la nostra reputació personal). Si no vols que una altra persona utilitzi el teu nom/marca i s'aprofiti del teu esforç per posicionar-la, prestigiar-la i dotar-la de valor; cal que la registres: tant la marca (registre mercantil) com el domini i els perfils a les principals xarxes socials (internet). I si pensem en internet, cal tenir tenir en compte que la finestra és internacional i per tant, obriu la ment i penseu internacionalment. Què vol dir això? Doncs que no tots els països són iguals, ni tenen les mateixes xarxes socials ni utilitzen els mateixos cercadors. Però bé, retornant al tema de la identitat. Sabíeu que el domini Brucespringsteen.com no pertany al conegudíssim cantant sinó a un fan que, evidentment, ingressa anualment força 'calers' en publicitat ja que malgrat no ser la web oficial, rep igualment moltes visites? (la majoria per confusió, es clar).

Hi ha molts 'hunters' de dominis que busquen així quedar-se amb el nom d'una marca per després treure'n un profit o revendre'l en el cas que la marca no vulgui renunciar al domini. I encara que ja portem un cert temps amb tot això d'internet, encara es fan moltes errades. Aquest és el cas de Barcelona World. Ens ho explicava Rafa Gimeno-Bayon en la darrera sessió d'AERCOmparte a Barcelona. Es veu que el dia que la Generalitat anunciava el gran projecte turístic a Tarragona, amb una inversió de més de 5.000 milions d'euros per a crear sis complexes tematitzats sota el nom de Barcelona World, a ningú, absolutament ningú se li va ocórrer de registrar el nom. Al dia següent, Barcelona World ja era una marca popularment coneguda però el domini barcelonaworld.com va ser registrat per una persona anònima, creant un portal turístic que sense cap complexe i des del primer dia l'ha posat directament a la venda. 'Si voleu comprar aquest domini, cliqueu aquí' ens diu només entrar al web. Així de clar, esperant que la Generalitat o el promotor del projecte li compri. Diner fàcil, no? I el mateix ha passat a les xarxes socials. A facebook trobem diversos exemples de perfils sota el nom barcelonaworld amb adaptacions de majúscules o minúscules, tots ells de persones particulars força llestes, sense pràcticament publicacions ni amics, simplement registrats -atenció, el mateix dia 7 de setembre (data que la Generalitat va anunciar el projecte en roda de premsa)- per garantir-se la propietat del nom. I encara més curiós és el perfil a facebook de BarcelonaWorld escrit en àrab que pertany a una comunitat magrebina.

Que en plena època daurada d'internet i de les xarxes socials, ningú del projecte Barcelona World ni dels seus assessors ni tampoc dels de la Generalitat, pensés a registrar el nom abans de fer-lo públic, diu molt poc dels coneixements en marketing, comunicació i internacionalització dels seus impulsors. Serà divertit, si el projecte tira endavant... veure com acaba el tema.

Per què no us passi el mateix, tingueu present sempre que si voleu crear una marca el primer que heu de fer és registrar el nom, el logo i el lema i també els dominis i , si teniu vocació internacional que mai se sap, feu-ho en diferents idiomes (xino, japonès, rus, etc...) i en totes les xarxes socials o les més populars aquí i en altres païssos: Renren a la Xina o Orkut al Brasil. Es gratuït, així que val la pena.

Us deixo un enllaç sobre com construir i crear una marca i els passos que cal seguir perquè no us passi com a Barcelona World: Como crear una marca i, per a qualsevol problema o dubte a nivell digital, us recomano contactar amb Rafael Gimeno-Bayon, advocat especialista en reputació online legal.

Si voleu llegir més articles de Maite Ruiz, també podeu fer-ho al seu blog.