
Sofia Cabanes
La Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR) i l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita han presentat avui els nous serveis de la cooperativa de menjar casolà a domicili Som Cuina, una iniciativa que s'emmarca dins el projecte Cooperatives rurals de serveis de proximitat, impulsat per FADEMUR i gràcies al qual s'han format dones rurals de cinc comunitats autònomes.
La cooperativa creada a la Ràpita, en funcionament des del passat setembre, actualment està formada per quatre dones de la Ràpita i una cinquena empleada que han contractat elles mateixes. Des de la cooperativa es recullen les demandes de serveis de menjar a domicili a la comarca, comptant amb l'assessorament d'una nutricionista per elaborar menús per a persones grans, dependents, collegis i guarderies."Vam detectar que hi havia una manca de serveis, moltes vegades vinculats al desenvolupament de la Llei de dependència per a l'atenció de les persones dependents. En altres ocasions per cobrir serveis a collegis, guarderies o particulars", explica la presidenta de FADEMUR, Teresa López. A més de a la Ràpita, aquest programa pilot s'ha desenvolupat a Olivenza (Badajoz), Saldaña (Palència), Tíjola (Almeria) i Carballeda de Avia (Orense).
"Des del primer dia vam creure que era un projecte molt interessant", afegeix per la seva part l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu. De fet, des de l'Ajuntament es va collaborar "fent la sessió de l'espai, que són uns baixos, i es va fer la installació de subministraments", explica l'alcalde. Des de FADEMUR es va facilitar tot l'equipament. En total, la inversió ha estat d'uns 150.000 euros, bona part dels quals finançats pel Ministeri d'Agricultura.
La cooperativa va començar a funcionar el setembre amb 4 sòcies. "Jo ja venia de treballar en cuina i vaig pensar que seria una oportunitat bastant bona personalment, familiarment i econòmicament", explica una d'elles, Gemma Recio, que continua: "Des que vam començar, ens han cridat força empreses per congressos, festes, cap d'any... i per al setembre que ve ja hi ha dues escoles d'Amposta interessades a contractar els nostres serveis", confirma. De fet, les 4 sòcies impulsores ja han contractat una altra treballadora per servir els àpats en un alberg de la Ràpita i confien ampliar la plantilla si les bones perspectives es confirmen. Una altra de les característiques dels menús que s'ofereixen des de la cooperativa és que estan íntegrament confeccionats a partir de productes de proximitat i a uns preus assequibles. Per exemple, els menús a particulars són a 4,5 euros per persona.
Per la seva part, l'Ajuntament s'ha compromès a "emprendre un programa perquè les famílies més necessitades gaudeixin almenys d'un menjar en condicions", segons l'alcalde, i també es fomentarà la contractació dels serveis d'esta cooperativa de dones des dels diferents equipaments municipals.