El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya impulsa un any més la campanya Aprofitem els aliments, amb l’objectiu de conscienciar sobre la problemàtica del malbaratament alimentari a través d’accions concretes i participatives. La campanya es desenvoluparà del 19 de setembre al 05 d’octubre i inclou entre d’altres, el programa d’àpats Gastrorecup, apadrinat per la reconeguda xef Ada Parellada.
El Gastrorecup agrupa esta edició 2024 a més de 50 restaurants catalans que participen amb el seu art cuinant plats amb aliments recuperats (en perfectes condicions de consum però descartats per diferents motius comercials).
Els dinars o sopars previstos es confeccionen amb els ingredients obtinguts gràcies a col·laboradors com Ametller Origen, Bon Àrea, Makro, Coop-era, Bon Preu,, Espigoladors o Arròs Montsià.
Hi ha quatreestablimentsebrencs que hi participen: l’Antic Molí (Ulldecona), Els Ullals d’Amposta, Restaurant Albert Guzmán (La Ràpita) i Villa Retiro (Xerta).
El restaurant Albert Guzmán oferirà un sopar el pròxim dissabte 28 de setembre. A Villa Retiro se celebrarà un sopar el pròxim dijous 3 d’octubre. L’Antic Molí oferirà esta particular proposta el pròxim divendres 4 d’octubre, entre les 13:00 h i les 23:00 h i els Ullals oferirà un dinar el divendres 4 d’octubre de 13:00 h a 15:00 h. Els menús tenen un preu a partir de 15 €.
A més dels àpats, la campanya inclou altres activitats destacades com la 4a Marató #JOESPIGOLO (29 de setembre) que es realitzarà simultàniament a diferents camps de Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona. Es tracta d’una acció, coordinada pel col.lectiu Espigoladors, de recuperació de fruita i verdura directament del camp per evitar-ne el malbaratament.
Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya es malbaraten anualment 262.471 tones d’aliments, equivalent al 7% dels aliments adquirits. Aquest malbaratament genera més de 520.700 tones de CO2, equivalent a les emissions de més de 20.000 automòbils al llarg de la seva vida útil.
La campanya Aprofitem els aliments s’emmarca dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que busca avançar cap a un sistema alimentari més sostenible i basat en l’economia circular.
Tots els àpats Gastrorecup -dinars o sopars- es poden reservar a través de la pàgina oficial www.gastrorecup.cat.