El 15 d'abril de 1938, mentre Tortosa era bombardejada de manera implacable, els batallons de la 4ª Divisió de Navarra arribaven a la mar Mediterrània per Vinaròs, tallant en dos la zona republicana. Lluís Mezquida, periodista i soldat del cos de radiotransmissions franquista, reporta 1 que la carretera general es va tallar en plena circulació i es van capturar set camions i tres autobusos carregats de viatgers de la línia València-Barcelona.
Les tropes del Tinent Coronel Líster –Vè Cos de l'Exèrcit- seran incapaces de frenar l'avançada de les tropes franquistes per la zona del Montsià. El comandament republicà estimava imprescindible assegurar el manteniment dels passos de Xerta, Ferreries i Amposta per permetre el replegament i l'evacuació de tropes i material a la riba esquerra de l'Ebre. Des del Puesto de Mando situat al xalet del metge Llorca a la Carretera Simpàtica, el 18 d'abril, a les 18 hores, el Tinent Coronel Líster ordena el replegament total i la defensa de Tortosa i tot el marge esquerre del riu.
El comunicat de guerra de l'exèrcit franquista del 18 d'abril anuncia l'ocupació de Ferreries: “ 18 de abril de 1938. Campaña de Aragón: Al sur del Ebro ha continuado hoy la marcha arrolladora de nuestras tropas en la provincia de Castellón y Tarragona (...) dejando en la retaguardia los pueblos de Alfara, Regués y alcanzando los arrabales de Tortosa ”.
Rafaello Patuelli, periodista italià editor del periòdic Il Legionario destinat a les tropes italianes que lluitaven al costat de Franco, escriu una crònica a trenc d'alba del 19 d'abril des de Ferreries: “ Entrata in Tortosa coi carri legionari ”: “ A les vuit de la tarda cinc carros de combat han sobrepassat Roquetes i han arribat a Tortosa, a la misma Tortosa, com diuen els espanyols, (...) han arribat al pont de ferro que havia estat volat una hora abans 2 ”.

Així doncs, el pont de l'Estat hauria estat volat el 18 d'abril cap a les 19 hores. Josep Subirats, redactor del diari El Pueblo , va anar a acomiadar-se dels seus pares la nit del 17 al 18, passant el pont cap a Roquetes. El dia 18, de bon matí, creua el pont i retorna a Tortosa. Segons explica Subirats 3 , els ponts de Tortosa foren volats pels dinamiters de les tropes republicanes en una acció destinada a aturar la progressió de les tropes franquistes a la riba esquerra. Joan Cid i Mulet, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, per la seva banda, recorda que van ser els dinamiters els qui “feren saltar el pont de l'estat a les vuit del vespre del dia 16 d'abril 4 ”.
Mezquida, en canvi, situa el 19 d'abril la voladura dels ponts: “ A las 18 horas, aproximadamente se dio orden a las fuerzas del Batallón de Destrucciones nº1 de voladura de los tres puentes de Tortosa (...) Transcurridos unos instantes, entre grandes explosiones y humaredas, fue destruido el puente del Estado y a continuación el de la Cinta, volándose en último término el de la linea del ferrocarril ”. Mezquida cita un testimoni presencial de les voladures.

Tanmateix, altres testimonis asseguren que la voladura del pont de l'Estat és anterior al 18 d'abril i concretament dataria del 15 d'abril. Un dels testimonis entrevistats per l'audiovisual de l'exposició al Museu de Tortosa recorda com, estant refugiada a Sant Josep de la Muntanya, va presenciar la voladura del pont: “D’aquella muntanya vam vere la caiguda del pont, quan van bombardejar el pont, no sé si era en Divendres Sant o Dijous Sant”.
Per la seva banda, Ernest Hemingway en la seva crònica del 15 d'abril 5 , explica la seva arribada a Tortosa tornant de Santa Bàrbara: “ Así pues, cuando nuestro coche llegó a Tortosa y el guardia dijo que los bombarderos habían volado el puente y que no podíamos pasar”. I a continuació detalla el pas del riu a través d'un pont construït amb taules de fusta. Fins i tot explica que va haver d'empènyer un carro que s'havia quedat encallat enmig del pont. Mentre passaven, va assistir a la caiguda del pont: “Y a nuestra derecha, una parte del gran puente de hierro tendido sobre el Ebro se desplomó en el río, mientras otra ya faltaba. El bombardeo masivo de 48 bombarderos (...) había acabado con el puente (...) El puente del ferrocarril todavía está en pie y no cabe duda de que se construirá un puente de pontones, pero ésta es una mala noche para la orilla oeste del Ebro ”.
En què quedem? El pont de l'Estat va ser volat el 15 d'abril pels bombardejos italians o el 18 d'abril pels dinamiters republicans?
La segona imatge de les restes del pont de l'Estat mostra el tall net en l'estructura del pont i portaria a pensar en els efectes d'una explosió esdevinguda tot seguit de l'estrep. Una explosió deguda a la dinamita o a una bomba llançada des de l'aire?
Plantejo esta pregunta per trobar una resposta. Estic buscant testimonis que haguessin presenciat o conegut de primera mà la voladura dels ponts, o bé estudiosos que tinguin més dades al respecte. Espero les vostres aportacions !
____________________________________________________________________
[1] Mezquida, Lluís “ La batalla del Ebro ”, Publicacions de la Diputació de Tarragona, Tarragona, 2001, pàg. 31.
[2] Miravall, Ramon “ Tortosa, 19 d'abril de 1938 ”, L'Estel, abril 2004.
[3] Subirats, Josep “ Tortosa, front de guerra ”, Ed. Columna Tresmall, Barcelona, 1996, pàg. 210
[4] Cid i Mulet, Joan “ La guerra civil i la revolució a Tortosa (1936-1939) ”, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Barcelona, 2001, pàg. 214
[5] Hemingway, Ernest “ Despachos de la guerra civil española 1937-1938 ” Ed. Planeta, Barcelona, 1989, pàg. 137