Rebuig frontal de la PDE i entitats ambientals al projecte d'assuts a l'Ebre

Sostenen que els tres assuts amb centrals hidroelèctriques projectades a Tortosa, Benifallet i Garcia constituixen un projecte innecessari, anacrònic, imprudent i destructiu

Publicat el 18 d’agost de 2015 a les 12:52
Actualitzat el 06 de setembre de 2015 a les 10:21

Un dels tres assuts projectats s'ubicaria al pas del riu Ebre per Garcia. Foto: Ajuntament de Garcia


La Plataforma en Defensa de l’Ebre i les entitats ambientals SEO/BirdLife i GEPEC (Ecologistes de Catalunya) s’han pronunciat contundentment en contra del projecte de construcció de tres assuts amb centrals hidroelèctriques al riu Ebre (a Tortosa, Benifallet i Garcia), presentat pels promotors a la darrera reunió del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre i avalat per la Generalitat.

En un comunicat conjunt, les entitats signants demanen l’aturada immediata de les gestions per a executar este projecte i la declaració immediata de Xarxa Natura 2000 sobre la llera del tram català de tot el riu per tal d’impedir esta mena de projectes que qualifiquen de “destructius i concurrents”. A més, demanen explicacions al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, així com que porte la proposta a la Comissió per a la Sostenibilitat, on hi ha una ampla representació dels sectors social, polític i econòmic ebrenc. Finalment, volen que s’hi pronuncien els responsables de la Reserva de Biosfera, que fins ara han mantingut silenci.

 “És un projecte desnaturalitzador incompatible amb la millora  ambiental que l’Ebre necessita per a acomplir les seues funcions naturals d’aportació de sediments al Delta, que és l’únic que pot salvar-lo de la subsidència i regressió agreujades pel canvi climàtic, i d’aportació de nutrients al mar, del que depèn la vida i la pesca marines”, recorda la PDE, SEO/Birdlife i el GEPEC.

Segons este entitats, els arguments que es donen de millora del paisatge, lluita contra la mosca negra, algues, etc, “són fal·làcies per a col·locar el projecte”. Al contrari, defensen que la desnaturalització del riu afavorix radicalment totes les espècies invasores i perjudica les autòctones. A més, sostenen que es destruiria el que queda de bosc de ribera en tot el tram afectat, i que no és cert cap efecte positiu sobre la falca salina al Delta. “Voler una làmina estable a un riu mediterrani es com voler convertir-lo en una piscina”, exposen. Pel que fa als arguments de llocs de treball en la construcció, no són més que  “pa per avui i fam per a demà”, afirmen.

També exposen que és una “proposta imprudent i fora de lloc” tenint en compte el treball que es fa des del territori pel cabal mediambiental, que no té en compte res del que s’ha treballat a la Comissió de Sostenibilitat de les TTEE, ni la situació polèmica del pla de conca, i destaquen que "perjudica greument la posició en este tema de la Generalitat" respecte al Ministeri d’agricultura, la CHE i la Comissió Europea.

Per tot, qualifiquen el projecte d’”antic, reincident i anacrònic”, tenint en compte que l’última vegada ja es va plantejar amb l’excusa d’un pla de navegabilitat. “És el conte de sempre del formigó per a enriquir les constructores a costa d’enjardinar el nostre patrimoni natural”, sostenen. Finalment, apunten que és incompatible amb la Reserva de Biosfera. “Són propostes que sempre surten a l'estiu perquè se sap que són polèmiques i així es pretén evitar la reacció del territori i les entitats ambientals davant la manca de sensibilitat sobre el paisatge i patrimoni naturals”, conclouen.